Odlična predstavitev programa slovenskega predsedstva Svetu EU v Evropskem parlamentu

V EU je zaupanje, da bo Slovenija svojo vlogo predsedovanja Svetu EU uspešno in odlično opravila. To sem prepričan tudi sam in tudi sam bom k temu prispeval po svojih močeh.

Strasbourg, 6. julij 2021 – Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu (SLS/EPP) Franc Bogovič, ki se prvič udeležuje plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu po lanskem februarju in izbruhu Covid-19 pandemije, pozdravlja današnjo predstavitev programa slovenskega predsedstva Svetu EU s strani predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše. Celotna izjava Bogoviča je podana v nadaljevanju: 

»Današnja predstavitev programa ter prednostnih nalog slovenskega predsedstva Svetu EU s strani predsednika Vlade RS Janeza Janše je bila odlična in vsebinsko zelo močna. Okrevanje po COVID-19, vladavina prava za vse, varna EU, kibernetska varnost, konferenca o prihodnosti EU – vsebinska razprava o prihodnosti EU, digitalizacija, realizacija podnebnih ciljev: Pripravljeni na 55 (ang.: Fit for 55), močnejša vloga EU in širitev EU v države Zahodnega Balkana, dogovor o migrantski politiki, širitev Schengena, vpliv EU na globalizacijo, odnosi EU – Rusija, Kitajska, Turčija ter kombinacija mehke in trde moči EU so prednostne naloge, za katere verjamem, da bomo v Sloveniji naredili vse, kar je v naši moči, da se jim temeljito posvetimo in v največji možni meri uresničimo. 

Prepričan sem, da bomo na ključne poudarke o strateških ciljih Evropske unije v današnjih izzivih časa, v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, našli odgovore v okviru konference o prihodnosti EU, in sicer tako na področju vloge EU na Zahodnem Balkanu, v odnosih z Rusijo, Kitajsko, Indijo ter Rusijo, vlogi EU v podsaharski Afriki, pa tudi pri migracijah in demografskih izzivih EU. 

Predsedniku Vlade RS Janezu Janši čestitam za današnji državniški in zelo evropski nastop v hramu evropske demokracije, v katerem je izpostavil tudi zgodovino Slovenije, njeno demokratizacijo, osamosvojitev – ustanovitev samostojne in suverene države, hkrati pa  tudi umirjeno odgovoril na določena provokativna vprašanja nekaterih poslanskih kolegov, med katerimi sta žal izstopala slovenska kolega Tanja Fajon in Klemen Grošelj. Dodatno se je pred Evropskim parlamentom zbralo cca. 5 oseb z enim transparentom, ki so opozarjali na stanje pravne države v Sloveniji.  

Veseli me, da je tudi današnja razprava v Evropskem parlamentu pokazala, da gre pri teh kritikah Slovenije v hramu demokracije in EU zgolj za izvažanje slovenskih notranjepolitičnih trenj na evropski parket, in da se večina evropskih poslancev, kot tudi drugih predstavnikov EU raje osredotoča na skupne strateške vsebine EU in zaupa, da bo Slovenija svojo vlogo predsedovanja uspešno in odlično opravila. To sem prepričan tudi sam in tudi sam bom k temu prispeval po svojih močeh.«