Optimistično lahko zremo v prihodnost Evrope, kakor je vanjo danes zrla tudi Ursula von der Leyen

Bruselj, 16. september 2020 – Poslanec SLS v Evropskem parlamentu Franc Bogovič se je odzval na današnji letni nagovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen o stanju v Evropski uniji.

 

Njegov celotni odziv je podan v nadaljevanju:

 

»Letni nagovor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je bil samozavesten, prepričljiv in optimističen. Izpostavila je, kako pomembni sta bili solidarnost in enotnost Evropske unije v času Covid-19 krize, saj smo tako lažje prebrodili krizo in si na tej osnovi pomagali. Na tej osnovi želi zgraditi tudi bodočo zdravstveno unijo, kjer bo Evropa bolj povezana na področju zdravstva, izdelavi cepiv, zdravil. To je podkrepila tudi z načrtom za okrevanje – Next Generation EU,za krepitev gospodarstva in s tem boju proti brezposelnosti. Krepitev gospodarstva bo EU izvajala prek Zelenega dogovora, pri čemer bo velik poudarek dan zelenim obveznicam, pa tudi digitalizaciji. Na tem področju me še posebej veseli, da je izrecno izpostavila digitalizacijo podeželja, pri čemer naj bi se dodatna sredstva namenila za širokopasovne povezave na podeželju in druge segmente razvoja podeželja, kot jih vidimo tudi v konceptu Pametnih vasi, ki ga  sam zelo zagovarjam.

 

Podpiram ambicioznejšo usmeritev prihodnje zunanje politike Evropske unije tako v odnosih do Rusije, Kitajske in Turčije, ki v Sredozemlju ogroža EU.

 

Mislim, da lahko optimistično zremo v prihodnost Evrope, kakor je vanjo zrla danes tudi Ursula von der Leyen. Von der Leyen je bila optimistična ter samozavestna – bodimo takšni tudi mi.«