Pet slovenskih evroposlancev na Dunaj in Bruselj naslovilo javno pismo zaradi avstrijskega podaljšanja nadzora na slovensko-avstrijski meji

Bruselj, 19. maja – Pet slovenskih evroposlancev, Irena Joveva (Renew), Klemen Grošelj (Renew), Ljudmila Novak (EPP), Franc Bogovič (EPP) in Milan Brglez (S&D) so ta teden, v sredo, 17. maja, na avstrijskega zveznega kanclerja Karla Nehammerja, avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja ter evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson naslovili javno pismo, v katerem so podali kritiko do nedavne odločitve sosednje Avstrije, da ponovno podaljša nadzor na slovensko-avstrijski meji. Ta ukrep je po njihovem prepričanju neupravičen in nesorazmeren, kar potrjuje tudi veljavna evropska zakonodaja in nedavno izdano mnenje Sodišča EU.

Poslanci so v javnem pismu izpostavili, da Slovenija več kot ustrezno naslavlja izzive na področjih iregularnih migracij, morebitnih terorističnih groženj in trgovine z ljudmi. Prepričani so, da delujoči schengenski sistem Avstriji ne predstavlja nikakršne grožnje, medtem ko nadzor na notranjih mejah EU močno omejuje svobodo gibanja. Prav tako po njihovem mnenju ne obstajajo nove grožnje, ki bi takšno odločitev upravičile, številna podaljšanja nadzora na notranjih mejah od leta 2015 pa po mnenju poslancev niso bila skladna s pravili.

Poslanci so pozvali avstrijsko vlado, naj ponovno premisli o nameri glede vnovičnega podaljšanja nadzora na notranji meji EU, kot tudi Evropsko komisijo, da izda mnenje, če to zadeva nujnost ali sorazmernost načrtovane ponovne uvedbe nadzora na notranjih mejah. Podpisani poslanci, med katerimi je tudi Bogovič, poudarjajo, da bi morala ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah ostati ukrep v skrajni sili in da bi morali razmisliti o alternativnih ukrepih za nadzor na notranjih mejah.