Peterle in Bogovič: Evropski teden čebel – čas je za čebelam naklonjene rešitve

Bruselj, 14. junij 2016 – ?Evropski teden čebel opozarja na človekovo odvisnost od čebel, na potrebo po širjenju osveščenosti in iskanju čebelam naklonjenih rešitev, ki jih predstavljata slovenski pobudi za razglasitev svetovnega dneva čebel in evropskega medenega zajtrka,? poudarjata evropska poslanca Lojze Peterle (ELS/NSi) in Franc Bogovič (ELS/SLS), ki bosta danes v Evropskem parlamentu vodila sejo na mednarodni konferenci z naslovom ?Čebele skrbijo za Evropejce. Ali Evropejci skrbimo za čebele?? v okviru petega Evropskega tedna čebel in opraševanja.

 

 

Bogovič_Peterle_Bee_Week_Foto_vir_Pisarna_MEP_Bogovič

?Še naprej smo priča umiranju čebel po vsem svetu, zato je pomembno, da se v Evropskem parlamentu v podporo ogroženim čebelam srečujejo čebelarji, zakonodajalci, raziskovalci in drugi odgovorni deležniki. Na čebele pomembno vpliva slabšanje okolja, ki jim zmanjšuje odpornost na bolezni. To so izzivi, ki jih čebelarji ne morejo rešiti sami. Izboljšanje stanja okolja in bolj trajnostno naravnano ter čebelam prijazno kmetijstvo je nujno potrebno,? opozarja Peterle, a dodaja, da je ?trenutek naklonjen pravim rešitvam, saj je pomen čebel za opraševanje, prehransko varnost in tudi delovna mesta postal ena ključnih evropskih tem.? ?Naraven način soobstoja je možen, zato moramo sredstva potisniti v pravo smer. Čebele nas povezujejo, osveščenost je prisotna med politiki in državljani,? je zaključil Peterle.

 

?Kot vemo, imajo čebele, poleg osnovne dejavnosti pridobivanja medu, še pomembnejšo nalogo opraševanja, s čemer neposredno vplivajo pridelavo hrane. Čebele prav tako pomagajo pri ohranjevanju biotske raznovrstnosti v okolju ter so kot takšne indikator stanja v naravi. Tudi sam kot pridelovalec jabolk v sadovnjak v času cvetenja vsako leto pripeljem 10 panjev čebel, saj je prisotnost čebel med cvetenjem zagotovilo za dober pridelek,? je dejal Bogovič in dodal: ?Evropski teden čebel je tudi priložnost za promocijo pobud Čebelarske zveze Slovenije za razglasitev 20. maja kot svetovnega dan čebel, kot tudi Evropskega medenega zajtrka. Vsi ti dogodki opozarjajo na to, kako smo odvisni od čebel in kako je treba z najrazličnejšimi ukrepi širiti zavest o ravnanju, ki je v prid čebelam.?

 

Na povabilo evropskih poslancev Bogoviča in Peterleta se dogodka udeležujejo tudi slovenski čebelarji. ?Slovenski čebelarji so nedvomno v svetovnem vrhu kar se tiče organiziranosti in inovativnosti. To so imeli možnost slišati in videti vsi udeleženci dogodkov v Evropskem parlamentu, pohvalil jih je tudi predsednik Apimondie Phillip McCabe,? je izpostavil Bogovič.

16-06-14 Bees event-58 16-06-14 Bees event-5

Foto: Evropski parlament

 

Po včerajšnjem strokovnem forumu čebelarjev in kmetov, kjer so svoje delo, izkušnje in pobude predstavili udeleženci iz devetih evropskih držav, danes poteka mednarodna konferenca, na kateri bo slavnostni gost monaški princ Albert II, ki s svojo fundacijo podpira projekte varovanja okolja in trajnostnega razvoja. Peterle in Bogovič sta vesela udeležbe monaškega princa in prepričana, da bo z udeležbo visokega gosta letošnji Evropski teden čebel nedvomno deležen še večjega odmeva v javnosti