Poraz Putina v Ukrajini je nujen za obstoj evropske civilizacije kot jo poznamo danes!

Bruselj, 1. marec 2022 -Evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Franc Bogovič (SLS/EPP) se je udeležil današnjega izrednega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Bruslju glede vojne v Ukrajini, med katerim sta se iz Kijeva javila tudi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski in predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Stefančuk.

Bogovičeva celotna izjava se nahaja v nadaljevanju:

»Pretekli dnevi so nedvomno eni najbolj črnih in žalostnih v zgodovini Ukrajine in celotne Evrope v zadnjih desetletjih.  Četrtkova sprožitev invazije nad Ukrajino in s tem sprožitev totalne vojne s strani Vladimira Putina na svojo sosedo, suvereno državo Ukrajino, je zavržno dejanje, ki s strani mednarodne skupnosti ne terja le obsojanja, ampak jasen in čim hitrejši ter tudi odločen odziv.

Obžalujem, da je prišlo do vojne v Ukrajini in grozovitega trpljenja civilistov, da je t. i. svobodni svet spregledal, da je vrag odnesel šalo in da se proti Putinovemu režimu lahko borimo le z edinim jezikom, ki ga pozna on – prisilo. Popolnoma podpiram vse dosedanje gospodarske in finančne sankcije, ki so bile uvedene proti Rusiji oz. Putinemu režimu in njegovim pribočnikom ter oligarhom, popolnoma pa podpiram tudi države, ki Ukrajini namenjajo finančno, humanitarno in vojaško opremo za boj proti ruskim agresorjem ter sprejemajo begunce. Ukrajina se ne bori le za svojo svobodo in neodvisnost, pač pa za svobodo vseh nas in ohranitev evropske civilizacije, kot jo poznamo danes. Za zmago civilizacije nad barbarstvom. Zato ji enostavno mora mora uspeti!

Na seji parlamenta smo bili priča ganljivemu govoru ukrajinskega predsednika Vladimira Zelenskega, v katerem je opisal grozodejstva ruskih agresorjev, ki napadajo civilne objekte, pobijajo nedolžne ženske in otroke, ki bežijo pred njimi ter na drugi strani izrazil izjemno motiviranost Ukrajincev za boj za svojo domovino, svobodo in demokracijo. Za ideale, ki jih v EU živimo, Ukrajinci dajejo svoja življenja. Zavezal se je evropski Ukrajini in ponovil željo po čimprejšnji podelitvi statusa države kandidatke za vstop v EU. Zaključil je z besedami: “Dokažite nam, da ste Evropejci. Da nas ne boste pustili na cedilu. Slava Ukrajini!”

Svojo podporo Ukrajini v tej grozoviti situaciji in njeni evropski perspektivi bomo po koncu zasedanja potrdili s sprejetjem resolucije, ki med drugim poziva Rusijo k takojšnjemu končanju vojne, odločnemu odzivu mednarodne skupnosti na agresijo, evropski perspektivi Ukrajine ter zmanjšanju energetske odvisnosti od Rusije.

Ukrajina je suverena in neodvisna država, ki ji mora biti zagotovljena svoboda pri odločanju o svoji prihodnosti, Ukrajinci pa morajo imeti pravico živeti v svobodi in miru.«