Posavci pri evropskem poslancu Francu Bogoviču

Ljubljana, 19. november 2014 ? Včeraj se je skupina članov in funkcionarjev iz posavskih odborov SLS vrnila s tridnevne strokovne ekskurzije v Bruslju z ogledom Evropskega parlamenta (EP), kjer so na poučnem predavanju izvedeli mnoge podrobnosti o delovanju EP pa tudi drugih institucij Evropske unije. V EP se je s skupino sestal evropski poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič ter spregovoril o pomenu dela evropskih poslancev v EP za državljane držav članic EU.

Na obisku EP so si lahko obiskovalci poblizu ogledali dvorano, v kateri potekajo seje EP, vodička pa je pojasnila potek sej in sestavo političnih skupin znotraj EP. Med njimi je največja politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je z letošnjo izvolitvijo evropskega poslanca Franca Bogoviča postala tudi SLS, ki je sicer med slovenskimi političnimi strankami prva pridružena polnopravna članica EPP. Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič je pozdravil svoje goste in tudi sam spregovoril o delovanju EP in delu na odborih EP, katerih član in namestnik je sam, to sta Odbor EP za kmetijstvo in razvoj podeželja ? AGRI ter Odbor EP za regionalni razvoj ? REGI. Za Slovenijo je zelo pomembno, da ima tudi v teh dveh odborih svojega predstavnika, ki lahko v središču dogajanja in odločanja zastopa interese Slovenije.

Na poučnem predavanju so nato obiskovalci izvedeli še več o Evropski uniji in njenih institucijah (Svetom EU in Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom, Evropskim svetom, Evropsko centralno banko in drugimi) ter odnosih med njimi, o proračunu EU in kako se ta deli med institucije, predvsem pa o tem, kako lahko kot aktivni Evropejci sodelujejo pri delovanju EP in s tem vplivajo na svojo in skupno prihodnost v EU.

Poleg EP si je skupina ogledala tudi bruseljski znamenitosti Parlamentarium, interaktivni muzej o Evropskem parlamentu, in Atomium, simbol Bruslja, ki je bil zgrajen za Svetovno razstavo leta 1958. V centru so med drugim imeli priložnost videti Grande Place, kraljevo palačo ter katedralo St. Michael in St. Gudula.

 

Fotografije z ekskurzije v Bruselj si lahko ogledate tukaj.