Pozdrav proevropski usmerjenosti Srbije in poziv k višji administrativni sposobnosti

Beograd, 20. marec 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se včeraj in danes udeležuje dvodnevnega  obiska Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, katere član je v Evropskem parlamentu.  V četrtek so se evropski poslanci, člani delegacije, naprej srečali z veleposlaniki iz EU držav, zatem pa sestali s predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Ključne teme pogovorov so med drugim bile nujnost sistemskih, socialnih in gospodarskih reform v Srbiji. Bogovič je na srečanju pri srbskemu premieru Vučiću pozdravil proevropsko usmerjenost srbske vlade ter pri tematiki nujnosti reform na več področjih opozoril, da morajo tudi v Srbiji več pozornosti dati bolj enakomernemu regionalnemu razvoju, ne zgolj velikim mestom, predvsem na vzhodu in jugu Srbije.

 

Delegacija evropskih poslancev se je včeraj srečala tudi z Varuhom človekovih pravic v Srbiji Sašo Jankovičem, zunanjim ministrom  Ivico Dačićem in s predstavniki nevladnih organizacij.

Evropski poslanec David McCallister  je po Bogovičevih besedah pripravil odlično Poročilo o napredku Srbije, ki so ga evropski poslanci na nedavnem zasedanju Evropskega parlamenta sprejeli z veliko večino. ?To poročilo je zelo pozitivno, v njem so izpostavljene tako napredek in prednosti Srbije v zadnjem letu kot tudi kritične točke Srbije,? je v okviru obiska dosedaj največje delegacije Evropskega parlamenta v zgodovini v Beogradu spomnil Bogovič.

 

Na 3. skupnem zasedanju Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija, ki je potekalo v četrtek in petek v srbskem parlamentu (Narodni skupštini), je Bogovič izpostavil nujnost začrtanih reform v Srbiji s področja gospodarstva, sociale kot tudi sistemskih ? političnih, pri čemer je zelo pomembna njihova implementacija. ?Upam, da te reforme ne bodo le sprejeti zakoni na papirju, ampak da bodo tudi zaživeli v praksi ter jih bodo ljudje v Srbiji podprli in sprejeli,? je v srbskem parlamentu dejal Bogovič.  Bogovič se je v svojem nagovoru na zasedanju medparlamentarne evropske in srbske delegacije dotaknil tudi opaznega napredka v odnosih Srbije z drugimi državami v regiji, tudi s Kosovom, ter napovedanega boja proti korupciji. Izrazil je prepričanje, da se bodo prva pogajalska poglavja Srbije z EU (23, 24 in 35) zelo kmalu odprla.

 

Bogovič je pozdravil dejstvo, da je danes jasno in glasno slišano tako s strani vladne koalicije kot s strani srbske opozicije, da je ključni in skupni politični cilj: vstop Srbije v EU. ?Zelo sem vesel te enotne usmeritve srbske politike,? je dejal Bogovič in izpostavil nujnost, da mladi ljudje čim več potujejo v Evropo in stopajo po evropski poti. ?Kajti pomembno je, da so ljudje vključeni v ta proces približevanja EU in ga podpirajo,? je še poudaril. Srbske kolege je Bogovič opozoril tudi na pomen evropskih kohezijskih sredstev, tudi iz predpristopne EU pomoči. ?S takšnimi konkretnimi projekti, ki so financirani iz predpristopne EU pomoči navsezadnje tudi konkretno pokažejo ljudem prednosti EU pomoči, pri čemer je pomembno, da se s temi sredstvi razvija tudi podeželje, kar prispeva k temu, da ljudje podeželja ne zapuščajo in da se družba ne koncentrira le v velikih mestih po državi, je povedal Bogovič.

 

Bogovič je na ravni vseh sestankov v Beogradu še opozoril, da mora vlada zagotoviti tudi ustrezno usposobljenost administrativnih kapacitet tako na državni kot nacionalni ravni države, če hoče procese reform izpeljati uspešno. To je pomembno tudi za izvedbo večjih projektov, kot je na primer protipoplavna zaščita. Bogovič je namreč spomnil, da so EU ter mnoge države članice prispevale veliko denarja Srbiji za sanacijo škode po zadnjih katastrofalnih poplavah, ki so jo doletele, ter Srbijo ob tem pozval k hitrejši odpravi posledic škode po poplavah s tem evropskim denarjem.

 

Bogovič je še poudaril, da EU kot prijateljske države, med katerimi je tudi Slovenija, lahko Srbiji na njeni poti v EU pomagajo še na mnogih področjih, tudi na izmenjavi izkušenj in dobrih praks.

 

V prilogi: Fotografija s srečanja Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija s predsednikom vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem (FOTO ? vir: Pisarna poslanca Evropskega parlamenta Franca Bogoviča).