Starostnike je treba vključevati v oblikovanje najširšega spektra politik za prihodnost in ne zgolj na pokojninske in zdravstvene teme

Bruselj, 24. marec 2015 – Ob robu dvodnevnega zasedanja Evropske seniorske zveze (ESU), seniorske organizacije Evropske ljudske stranke (EPP), v Bruslju so se člani vodstva ESU na delovnem zajtrku sestali tudi s poslanci v Evropskem parlamentu. Poleg predsednice ESU prof. An Hermans se je srečanja kot eden izmed podpredsednikov ESU udeležil tudi gospod Anton Bogataj, predsednik Zveze upokojencev pri SLS. Sprejeli so jih poslanci EPP, organizirani v skupino “Friends of ESU“, ki jo vodi avstrijski poslanec  Heinz K. Becker .

Srečanja, katerega osnovni namen je bil nadaljevanje krepitve vezi med nacionalnimi upokojenskimi organizacijami znotraj ESU in Evropskim parlamentom, se je udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je tudi na kratko nagovoril udeležence.  Poudaril je predvsem nujnost nadaljevanja medgeneracijskega dialoga, saj nas k temu napeljujejo demografske spremembe v bližnji prihodnosti v obliki staranja evropskega prebivalstva.  Zato je po Bogovičevih besedah treba tudi starejšo populacijo ohranjati čim dlje aktivno in vpeto v dogajanje. ?Starostnike in upokojensko populacijo je treba vključevati v oblikovanje najširšega spektra politik za prihodnost in jih ne omejevati samo na pokojninske in zdravstvene teme.,? je v Bruslju dejal Bogovič.

 

Sodelujoči na sestanku so se tudi seznanili z osnutkom dokumenta Evropske komisije v zvezi z izkoriščanjem gospodarske rasti tudi s pomočjo starejših generacij (Growing The European Silver Economy) in se dogovorili za aktivnejše sodelovanje tudi v samem postopku sprejema zakonodaje na tem področju. V Evropskem parlamentu se je v tem mandatu znova oblikovala tudi podskupina (Intergroup) o staranju in medgeneracijski solidarnosti, ki se ukvarja s temami, ključnimi za upokojensko populacijo , kot na primer: dolgoročna zdravstvena oskrba, elektronsko opismenjevanje starejših, medgeneracijsko sodelovanje, nadzor nad demografskimi in pokojninski skladi ipd. Njena vloga je tako predvsem priprava poglobljenih, s statistiko in stroko podkrepljenih, podlag za sprejemanje evropske zakonodaje s področja, ki so bistvene za starejšo populacijo evrospkih državljanov.

 

Osnutek dokumenta Evropske komisije v zvezi z izkoriščanjem gospodarske rasti tudi s pomočjo starejših generacij (Growing The European Silver Economy: http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/growing-silver-economy-background-paper