S Sindikatom kmetov Slovenije o ideji in aktivnostih ponovne vzpostavitve proizvodnje sladkorne pese v Sloveniji

Kmetje v torek pričakujejo stališče kmetijskega ministra mag. Židana do oživitve lastne slovenske proizvodnje sladkorne pese

 

Brdo pri Lukovici, 22. februar 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je danes dopoldne kot gost na povabilo predsednika SKS Antona Medveda udeležil občnega zbora Sindikata kmetov Slovenije (SKS), ki je potekal v prostorih Čebelarskega centra Slovenije. Bogovič je članom Sindikata kmetov Slovenije predstavil svoje prednostne naloge in aktualne aktivnosti v Evropskem parlamentu na področjih, kjer deluje, in sicer v Odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) ter Odboru za regionalni razvoj (REGI), spregovoril pa je tudi o aktualnih izzivih ter priložnostih slovenskega in evropskega kmetijstva, med drugim o pogajanjih med EU in ZDA za čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo oz. trgovinski sporazum TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), v katerem je najbolj občutljivo področje pogajanj ravno področje kmetijstva, dotaknili pa so se tudi nove spremenjene evropske Direktive o omejitvi ali prepovedi gojenja Gensko spremenjenih organizmov (GSO), ki jo je pred kratkim sprejel Evropski parlament, in ki omogoča, da države članice EU, ki ne želijo gojitve GSO na svojem ozemlju, lahko prepovedo gojenje GSO brez tveganja, da jih multinacionalne korporacije lahko tožijo na mednarodnih sodiščih.

Bogovič je na srečanju s Sindikatom kmetov Slovenije predstavil tudi idejo in aktivnosti glede ponovne vzpostavitve proizvodnje sladkorne pese v Sloveniji, ki že potekajo z društvom pridelovalcev Sladkorne pese v Sloveniji in Mednarodnim združenjem evropskih pridelovalcev sladkorne pese (CIBE). Na občnem zboru SKS je bil izražen izjemen pomen te kulture, kraljice poljščin, kot tudi pričakovanje, da minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan poda svoje uradno stališče do predloga o ponovni vzpostavitvi proizvodnje sladkorne pese v Sloveniji in te pomembne kmetijske panoge.  Bogovič je pojasnil, da se bo skupina predstavnikov, ki so nosilci ideje o oživitvi proizvodnje sladkorne pese na slovenski zemlji, v torek, 24. februarja 2015, na to tematiko sestala z resornim ministrom mag. Židanom.

20150222_100928

Ob tem je Bogovič predstavil tudi študijo, kako se izzivov in priložnosti proizvodnje sladkorne pese lotevajo na Nizozemskem, kjer je država pri znani svetovalni družbi naročila poglobljeno študijo, ki govori o ekonomski perspektivi in primernosti gojenja sladkorne pese na Nizozemskem ter v severozahodni Evropi. ?Nizozemska se izzivov na področju kmetijstva loteva zelo resno in celovito, v sladkorni pesi pa tudi po ugotovitvah omenjene študije vidijo izjemne in multiplikativne izkoristke te poljščine ter s tem tudi ekonomske in družbene priložnosti, kot so tudi nova delovna mesta,? je dejal Bogovič, ki verjame, da lahko tudi Slovenija z resnim pristopom in podporo države pri projektu ponovne vzpostavitve lastne proizvodnje sladkorne pese veliko pridobi.

 

Bogovič je sicer na srečanju s predstavniki kmetov v Sindikatu kmetov Slovenije izpostavil tudi problem v zvezi z ruskim embargom na uvoz kmetijskih izdelkov iz EU, kjer so bile najhujše posledice na področju mleka v baltskih deželah in sadjarstva po vsej Evropi, govorili pa so tudi o zaskrbljenosti glede posledic na trgu mleka zaradi ukinitve mlečnih kvot.