Sindikat kmetov Slovenije na obisku v Alzaciji in pri evropskem poslancu Francu Bogoviču v Strasbourgu

Strasbourg, 10. marec 2016 – V drugem tednu marca 2016 se je povabilu evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) za srečanje v Evropskem parlamentu odzval Sindikat kmetov Slovenije (SKS). Člani so se poslancu pridružili v Strasbourgu v času parlamentarnega zasedanja, obisk pa so izkoristili tudi za spoznavanje podeželja in za srečanje s sindikalnimi kolegi v Alzaciji – čudoviti francoski pokrajini na meji z Nemčijo.

 

Člane sindikata je Bogovič sprejel v sredo, 9. marca, v prostorih Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Zasuli so ga s strokovnimi vprašanji na perečo temo stanja v slovenskem in evropskem kmetijstvu. V obširni razpravi jim je razložil, kako lahko kot poslanec Evropskega parlamenta in član pristojnega Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) po najboljših močeh pomaga in svetuje ter jim podal svojo podporo pri doseganju skupnih ciljev. Pozdravit jih je prišel tudi Albert Deß, poslanec in koordinator na Odboru Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja, ki jim je predstavil svoje poglede na reševanje problemov v kmetijstvu, ki trenutno tarejo Evropo.

 

V četrtek so člani SKS dan začeli z ogledom kmetije, ki se ukvarja z vzrejo bikov, pot pa nadaljevali v vinski kleti Cave du Roi Dagobert, saj ob obisku Alzacije seveda niso mogli mimo njihovih vrhunskih vin in penin. Vinska klet je postavljena med idilične alzaške vinograde in je vzor zadružnega sodelovanja lokalnih vinogradnikov. Slovenske vinarje je navdušila z moderno tehnologijo v kleti in polnilnici, vse udeležence pa z degustacijo njihovega izbora vin.

 

V petek je sledil še ogled večje mlečne kmetije, kjer se ukvarjajo izključno z rejo krav mlekaric ter proizvodnjo in prodajo mleka. Kot pri ogledu na prvi kmetiji je bil tudi tu poudarek na spoznavanju poslovanja v okviru kmetijske zbornice, sindikata in povezovanja kmetov v skupna gospodarstva.

 

Za konec so se ustavili še na sedežu sestrske organizacije na regionalnem odboru francoskega kmetijskega sindikata FDSEA du Bas-Rhin. S francoskimi kolegi so primerjali stanje kmetijstva v obeh državah ter prišli do ugotovitve, da svetlejša prihodnost za kmetijstvo leži v poglobljenem povezovanju kmetovalcev in sodelovanju vseh deležnikov v prehrambeni verigi od polja do potrošnika.

 

Franc Bogovič je ob zaključku obiska poudaril, da je vesel da lahko slovenskim kmetom pomaga, da so lahko na lastne oči preverili, kako poteka kmetovanje v Franciji in s kakšnimi metodami njihovi sindikati dosegajo svoje cilje. Upa tudi, da so v treh dneh ekskurzije dobili mnogo novih idej, s katerimi se bodo lažje poprijeli s z izzivi, ki jih bo delo s slovensko zemljo prineslo v prihodnosti.