Slovenci smo veliki ljudje, pri pametnih vaseh je naša »majhnost« prednost!

Slovenci moramo narediti miselni preskok in imeti vizijo za črpanje iz EU skladov po 2020

 

Ljubljana, 27. junij 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v junijskem pogovoru za ATV Signal Litija zavzeto predstavljal projekte, ki jih je že uspel pripeljati v Slovenijo, in spregovoril o svojih načrtih do konca aktualnega mandata.

 

Po Bogovičevem prepričanju bodo države članice EU našle trdna povezovalna stičišča za svetlo  prihodnost EU. »Trend v zadnjem letu kaže, da izgubljajo na veljavi populisti, ki po eni strani opozarjajo na neke probleme, a imajo zanje po drugi strani povsem nesprejemljive rešitve,« je povedal Bogovič in tudi komentiral pomen črpanja evropskih sredstev: »Ne bodimo prepočasni, sodelujmo in Slovenci, imejmo vizijo za črpanje sredstev iz EU skladov po letu 2020«.  V nadaljevanju je ubesedil prednostne naloge svojega dela tako v Odboru Evropskega parlamenta (EP) za kmetijstvo in razvoj podeželja, kot Odbora EP za regionalni razvoj, še posebej s področja kohezijske politike, s trditvijo: »Treba je biti prisoten. Še posebej aktiven sem v skupinah, kjer oblikujemo rešitve za po letu 2020, ker bo spopad za evropski denar zelo velik«.

 

»Slovenci si ne želimo Schengna na Karavankah«, je poudaril Bogovič in ob pričakovanih dopustniških migracijah čez slovensko – hrvaško mejo izraziloptimizem , ki je še kako pomemben za ohranjanje temeljnih povezovalnih vrednot EU. »Zelo pomembno je, in to je treba na glas povedati: Hrvaška in Slovenija na Schengenski meji zelo dobro sodelujeta«, je dejal Bogovič in nadaljeval: »Moramo znati tudi sodelovati, ne samo zganjati prepire in nemire med sosedi na mejah in še kje drugje. V tem duhu skušam delovati tudi sam v Evropskem parlamentu!«

 

Bogovič je spregovoril o prednostih, ki jih  prihodnje širitve EU na države Zahodnega Balkana, ki jo podpira. Ob zavedanju vseh zgodovinskih, kulturnih, verskih in razvojnih raznolikosti je Bogovič prepričan, da je tudi za te države prostor pod streho EU. »Državljani EU moramo na Balkan prinesti več baltskega obnašanja, pa bomo vsi skupaj na tem starem kontinentu lepše živeli«, je z nasmeškom povedal Bogovič.

 

Vabljeni k ogledu pogovora z evropskem poslancem Francem Bogovičem: Iz Evropskega parlamenta Franc Bogovič.

Vir: ATV Signal Litija, junij  2017