Slovenija postaja velesila v razvoju blockchain tehnologij, kjer so priložnosti tudi v turizmu

Vitanje, Bruselj, 1. marec 2018 –  Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot govorec z video nagovorom nastopil na konferenci o pomenu blockchain tehnologije v turistični industriji, ki je potekala v Noordung centru v Vitanju. V nagovoru je iskreno podprl prizadevanja, ki podpirajo razcvet blockchaina na način, kot po njegovem prepričanju to počne slovenska »Digitalna koalicija« ter »Evropska akcija za pametne vasi«. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo konferenca prispevala čim več idej za nove inovativne aplikacije za blockchain. »Verjamem, da je to šele začetek procesa, kako Slovenijo postaviti na zemljevid tehnološko najnaprednejših držav,« je dejal Bogovič in predstavil svoj doprinos v tem procesu: »S konferenco »Smart Villages« 13. aprila letos na Bledu, na kateri bodo sodelovali kar trije evropski komisarji, udeležili pa se je bodo tudi predsednik vlade dr. Cerar in številni ministri, bomo zagotovo postavili dobro podlago, da bosta Slovenija in EU prevzeli vodilno vlogo v nastajajoči »pametni« globalni skupnosti«. O vlogi in o pomenu blockchain tehnologije v turistični industrij pa je Bogovič dejal: »Slovenija lahko postane z uvajanjem novih konceptov odličen primer razvoja blockchain tehnologij na področju turizma – podobno kot je uveljavljena že na marsikaterem drugem področju« in je kot dobre primere navedel OriginTrail z vrhunskimi rešitvami za sledenje izdelkov in proizvodov ter SunContract s svojo distribuirano bazo za trgovanje z električno energijo. »Gre za vzorčna primera uporabe blockchain tehnologij, saj odpravljata posrednike in omogočata transparentno, varno in sledljivo trgovanje«, je še poudaril Bogovič.

 

Uvodoma je Bogovič spregovoril o obsegu svetovnega turizma, ki je po statističnih podatkih primerljiv z obsegom avtomobilske in naftne industrije. Izpostavil je zavedanje, da je turizem eno glavnih svetovnih gonil mednarodne trgovine, saj predstavlja enega glavnih virov dohodka za mnoge države. Slovenija po njegovih besedah pri tem ne izostaja. »V lanskem letu je v Sloveniji tako število nočitev tujih gostov zraslo za 15 odstotkov na skoraj 8,1 milijona turističnih prenočitev. Z rastjo srednjega razreda v državah v razvoju, se število ljudi, ki potujejo v tujino hitro veča«, je dejal in nadaljeval: »Skoraj vsak od teh svetovnih popotnikov ima danes v rokah pametni telefon oziroma ga bo imel v naslednjih nekaj letih«.

 

»Slovenija postaja velesila v razvoju blockchain tehnologij, obenem pa je turistična dejavnost v velikem vzponu«, je izpostavil Bogovič in predlagal: »Zakaj torej ne bi združili sinergij in poželi koristi na obeh poljih – turizmu in razvoju blockchain tehnologij? Dobrobit namreč vidim ne samo za turistični sektor, ampak tudi za razvijalce«. Bogovič je prepričan, da revolucija, ki jo prinaša tehnologija blockchain, svoje sledi pušča v vseh sferah našega življenja in gospodarstva. »Ne dvomim, da bo tako tudi v turizmu, kjer so potencialne rešitve daljnosežne,« je izrazil svoje prepričanje in nadaljeval: »Tehnologija lahko poveže turistične ponudnike in turiste ter izboljša varnost in točnost izmenjave informacij med strankami – tako glede podrobnosti o transakcijah kot finančnih transferjev. Hkrati omogoča znižanje stroškov posrednikov ter provizij, s tem pa optimizira donose za ponudnike, stranke pa dobijo hitrejšo, cenejšo in njim prilagojeno ponudbo«.

 

Bogovič eno od pomembnejših blockchain rešitev vidi tudi v bazah osebnih podatkov, ki bi po njegovem mnenju lahko nadgradile trenutne osebne dokumente. Prednosti vidi predvsem v varnosti – brez možnosti za poneverbe in s tem doprinos k hitrejšim in udobnejšim potovanjem za posameznike. »Odprava raznih birokratskih postopkov, pridobivanj viz, čakanja v vrstah na letališčih, carini in mejnih prehodih, bi odprla vrata za potovanja milijonom, ki si tega danes ne morejo privoščiti,« je prepričan Bogovič. Kot pomemben del zgodbe o blockchainu pa so tudi t. i. »pametne pogodbe«, ki bodo po njegovem mnenju svoje mesto našle tudi na področju turizma.

 

»Tudi kriptovalute, čeprav doživljajo viharne trenutke, imajo do določene mere potencial za omogočanje učinkovitejšega globalnega trgovanja, kar gre s turizmom z roko v roki,« je dejal in predstavil priložnosti za blockchain v iniciativi za pametno podeželje. – EU akcije za pametne vasi, katere pobudnik je skupaj z madžarskim poslancem Tiboryem Szanijem in tremi komisarji Evropske komisije. »S tehnologijo je treba narediti konkurenčnejše kmetijstvo in z njo zagotoviti dodatno delovno mesto v turistični dejavnosti,« je dejal in zaključil z mislijo, da je treba omogočiti vsem, ne samo ljudem v mestih, da imajo dostop in tudi neposredno korist od najnovejših tehnologij, kar blockchain zagotovo je.

 

Bogovič je še opozoril na dejstvo, da velik del odgovornosti za odpravo ovir za hiter in neoviran sprejem takšnih in podobnih tehnologij leži na zakonodajalcih. »Zavedam se, da je razvoj na tem področju izredno hiter, ter vedno korak ali celo več pred nami.  Sam poskušam biti kar najbolj odprt do tega, saj napredka ne smemo zavirati, temveč ga moramo sooblikovati. Tudi z zakonodajo, ki bo ta napredek upoštevala oziroma mu ažurno sledila, Je še dejal.

 

V zaključku je Bogovič poudaril svojo podporo organizatorjem in udeležencem konference o pomenu blockchain tehnologije v turistični industriji in jim zaželel vse dobro.

 

***

Vabljeni k ogledu video nagovora evropskega poslanca Franc Bogovič (SLS/EPP) na konferenci o pomenu blockchain tehnologije v turistični industriji, VItanje, 1. marec 2018: