Slovenija potrebuje še veliko »Macrlov« – dobitnikov okoljske “Nobelove” nagrade in bolj delujočo državo

Biogospodarstvo je razvojna priložnost, tudi v Sloveniji že dobri primeri

 

Ljubljana, 11. julij 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je za junijsko številko revije EOL, edino slovensko specializirano revijo za embalažo, okolje in logistiko že od leta 2001, spregovoril o priložnostih biogospodarstva, svojem projektnem delu  in prihodnosti, ki jo vidi kot vizijo zelenega razvoja Slovenije.

 

Bogovič je v intervjuju, ki ga je vodil glavni urednik revije EOL Jože Volfand, posredoval podatek, da je Slovenija v »zlati sredini« po uspešnosti črpanja evropskih sredstev iz zdajšnje finančne perspektive in opozarja na priložnosti, ki jih velja izkoristiti: »Bruselj že snuje novo finančno perspektivo 2021 – 2027 in to je vabilo Sloveniji, da jo pomaga sooblikovati, kar ji bo dalo prednost, ko bo lahko začela črpati sredstva«. Nadalje je poslanec predstavil svoje soustvarjanje podlage neizbežnega prehoda držav EU v krožno gospodarstvo in prizadevanja, da v Sloveniji uspešno zaživi model krožnega gospodarstva: »Rezultati cikla omizij o razvoju podeželja in o krožnem gospodarstvu, ki sem jih organiziral v letošnjem letu, kažejo, da je Slovenija lahko tudi na tem področju med vodilnimi. Na področju krožnega gospodarstva želim izpostaviti tudi prizadevanja za vrnitev sladkorne pese na slovenske njive«.

 

Bogovič je predstavil tudi svojo podporo ambicioznemu načrtu ravnanja z odpadki v EU, delo v Odboru EP za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), kjer zastopa stališča za razvoj slovenskega kmetijstva. Spregovoril je tudi o svoji podpori novi Uredbi o trgu gnojilnih proizvodov in predstavil trende EU na celotnem področju ekološkega semenarstva.

 

»Čaka me aktivno delo pri soustvarjanju nove kohezijske politike in skupne kmetijske politike. V Slovenijo bom prenašal dobre prakse iz tujine predvsem na področju krožnega gospodarstva, odpadkov, predelave sladkorne pese …«, je Bogovič odgovarjal na vprašanje o njegovem delu do konca mandata evropskega poslanca in za zaključek pogovora dodal, da v Posavju tudi vodi aktivnosti v okviru projekta Zavezništvo za mlade, s katerim povezuje izobraževalni sistem, gospodarstvo in lokalne skupnosti, prav tako pa začenja z akcijo prenosa   EU koncepta pametnih vasi in digitalizacije podeželja v Slovenijo.

 

Vabljeni k branju celotnega pogovora z Evropskem poslancem Francem Bogovičem: http://www.zelenaslovenija.si/revija-eol-/aktualna-stevilka/okolje/4216-biogospodarstvo-je-razvojna-priloznost-tudi-v-sloveniji-ze-dobri-primeri-eol-119-120.

Vir: Revija EOL 119/120, julij 2017