Bogovič na obisku BiH podprl razvojno evropsko naravnanost občine Trebinje ter pobudo za Hišo dialoga med verskimi skupnostmi v BiH

 

Ljubljana, Bruselj, Trebinje – 10. julij 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na povabilo župana Občine Trebinje Luke Petrovića minuli konec tedna obiskal mesto Trebinje, ki leži ob reki Trebišnjici v jugovzhodni Hercegovini in je najbolj južna občina v Bosni in Hercegovini, upravno pa sodi v entiteto Republike Srbske. Namen obiska je bila predstavitev vloge lokalne samouprave v procesu približevanje BiH Evropski uniji, pomena doprinosa mest in posamičnih krajev k razvoju, seznanitev s slovenskimi izkušnjami pri koriščenju evropskih sredstev ter z aktualno kohezijsko politiko in predpristopnimi pomočmi, ki jih EU namenja državam kandidatkam za v stop v EU. Bogovič se je po drugi strani tudi kot evropski poslanec, ki je član neformalne skupine Evropskega parlamenta »Prijatelji Bosne in Hercegovine« na terenu seznanil z razmišljanjem ljudi tako glede položaja te države, kot EU in tudi s prodornimi razvojnimi načrti Občine Trebinje ter njihovim kmetijstvom.    

 

Bogovič je v svojem predavanju, ki so se ga udeležili vsi, ki so na lokalni ravni na tem območju pristojni za razvoj na najrazličnejših področjih, predstavil najprej temeljno vizijo nastanka Evropske unije po 2. svetovni vojni in ustanovne očete EU: Roberta Schumana (Francuska), Alcide De Gasperija (Italija) in Konrad Adenauerja (Nemčija), ki so bili ključni politični vizionarji, da danes Evropejci živimo v najdaljšem obdobju miru na evropskem kontinentu. »Razlogi nastanka EU, kot jo poznamo danes, je eno mojih temeljnih sporočil vsem vodilnim v BiH, saj se ključ za napredek te države skriva ravno v modrosti in viziji tistih, ki so za dialog med narodi ter razvoj BiH najbolj odgovorni,« pravi Bogovič, ki ga veseli, da to razumejo predstavniki lokalne ravni v BiH. Mlada in zagnana ekipa Občine Trebinje je Bogoviča navdušila s svojo ambiciozno zavzetostjo za razvoj mesta Trebinje, tako na področju privabljanja novih investicij, spodbujanju razvoja turizma, kmetijstva, priložnosti za mlade, skrbi za starejše, kot tudi na področju kulture, športa in tudi duhovnosti.

 

Bogovič je na predlog paroha srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Perana Boškovića obiskal tudi samostan Tvrdoš, ki je eden od najstarejših samostanov v Bosni in Hercegovini in eden izmed najpomembnejših samostanov srbske pravoslavne cerkve. Vodja samostana, oče Sava Mirić, je Bogoviču razkazal samostan, ki ima tudi dve vinski kleti – eno kar iz 15. stoletja ter novo, ki pa je opremljena z najnovejšo tehnologijo. Samostan Tvrdoš neguje tradicijo samostanskega vinogradništva na področju Hercegovine, ki zaradi specifičnega podnebja in tal omogoča proizvodnjo vina iz domačih in tujih sort. Njihovi najbolj znani vini sta Vranac in Žilavka.

 

 

Bogovič se je v Trebinju srečal tudi pravoslavnim škofom Zahumsko-hercegovske in primorske škofije –  »Vladiko« Grigorijevim, ki mu je predstavil svojo pobudo za spodbujanje dialoga med pripadniki različnih verstev v BiH, predvsem pa med muslimansko in pravoslavno skupnostjo – skozi projekt »Hiša dialoga«. Bogovič je pozdravil to iniciativo škofa Grigorijevega z upanjem, da čimprej zaživi v praksi, in da bodo tej usmeritvi sledili tudi politiki.