Slovenija v Evropskem parlamentu velja za odlično čebelarsko državo

Ljubljana, 3. julij 2018 – Poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP) je sodeloval na podelitvi nagrade državljan Evrope za leto 2018, ki je v petek, 29. junija 2018, potekala v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Nagrajenca – Čebelarsko zvezo Slovenije so tokrat enoglasno predlagali vsi evropski poslanci iz Slovenije, in sicer za pobudo za razglasitev Svetovnega dneva čebel in spodbujanje mednarodnega sodelovanja ter evropskega združevanja pri uresničevanju te pobude. Bogovič je ob podelitvi nagrade povedal, kako zelo ponosen je na slovenske čebelarje. »Slovenske čebelarske prakse so ene izmed najboljših in še naprej bom podpiral povezovalno vlogo naših čebel«, je veselje s slovenskimi čebelarji ob prejemu tako častite nagrade delil Bogovič.

 

Slovesne podelitve so se udeležili evropski poslanci Franc Bogovič, Lojze Peterle, Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes ter mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle. Podelitev nagrade je spremljal krajši kulturni program v izvedbi Jureta Torija in pogovor z naslovom »Kdo lahko reši čebele?«, v katerem sta sodelovala strokovnjaka za čebelarstvo dr. Janko Božič, izredni profesor na Biotehniški fakulteti univerze v Ljubljani in dr. Peter Kozmus, strokovni vodja Priznane rejske organizacije Čebelarske zveze Slovenije. Prireditev in pogovor pa je vodil Aleksander Čobec, novinar na Radio ARS.

 

Nekdanji predsednik Čebelarske zveze Slovenije in evropski poslanec Lojze Peterle je  pred podelitvijo nagrade z navdušenjem povedal, da so »nas čebele povezale tudi to pot”. Navzoči na podelitvi so z aplavzom potrdili strinjanje, da je pot »za čebele« treba podpreti tudi v bodoče, če svet želimo rešiti lakote. Minister v odhajanju mag. Židan je na podelitvi opisal pot, ki je vodila do uresničitve svetovnega dneva čebel. Skupaj s Peterletom pa sta slavnostna govornika spomnila tudi na razpravo o opraševalcih, ki se po pripravljenem predlogu Evropske komisije kmalu obeta v Evropskem parlamentu in na drugih organih Evropske unije.

 

Priznanje Državljan Evrope v letu 2018 je vročila vodja Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji mag. Manja Toplak predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču.  »Ni junaka v Sloveniji in v svetu, ki bi rekel ne čebelam, ne zelenemu razvoju in ekologiji«, pa je v nagovoru po prevzemu nagrade dejal Noč.

 

Na slovesnosti so še zaupali, da bo osrednja slovesnost letošnjim 50. nacionalno predlaganim dobitnikom priznanja Državljan Evrope iz 26 držav članic EU bo 9. oktobra v Bruslju.

***

 

Vabljeni k ogledu video nagovora evropskega poslanca Franca Bogoviča ob podelitvi nagrade Državljan Evrope v letu 2018, 29. junij 2018: