Slovenski in hrvaški evroposlanci EPP na predlog Bogoviča v pogovoru s hrvaškim premierom Plenkovićem v konstruktivnem duhu za krepitev dobrososedskih odnosov in iskanja skupne rešitve glede implementacije arbitražne sodbe o meji med državama

Strasbourg, 6. februar 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP je dal pobudo za srečanje evropskih poslancev EPP iz Slovenije in Hrvaške s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem, ki je danes nagovoril Evropski parlament, in izrazil zadovoljstvo, da je hrvaški premier Plenković to pobudo sprejel. »Gre predvsem za zbližanje pogledov, za pogovor med sedanjimi in nekdanjimi kolegi,« je dejal Bogovič, ki razume hrvaško politiko, da v zagatni situaciji potrebuje intenziven dialog za implementacijo sporazuma. »Prav je, da se politiki med sabo pogovarjamo, če pa smo v isti politični skupini, je ta dialog še toliko bolj pomemben in nujen,« je po srečanju dejal Bogovič.

 

 

 

»Naš nekdanji kolega Andrej Plenković, sedanji predsednik Vlade Republike Hrvaške, je danes v svojem govoru v Evropskem parlamentu še enkrat več pokazal in dokazal, da je proevropsko usmerjen politik. S to politiko je tudi dobil volitve na Hrvaškem, kar je bila prej izjema v letu 2016 oziroma velik podvig. Gospod Plenković je jasno pokazal zagato, ki jo ima hrvaška politika s to saborsko odločitvijo, ki temelji na dvotretjinski večini, da enostavno ne priznava arbitražnega sporazuma, česar kot premier ne more zaobiti. Po drugi strani pa nakazal pripravljenost za dialog in tu je zdaj tisto okno, ki ga mora zapolniti politika in z dialogom doseči implementacijo arbitražne razsodbe. Upam, da bo dovolj modrosti na eni in drugi strani. Ljudje na Slovenskem in Hrvaškem tega spora ne želijo imeti in si v veliki večini želijo, da se čim prej zaključi.«

 

Sestanek obeh delegacij je Bogovič ocenil kot pozitiven predvsem, ker sta obe strani pokazali dobro voljo za srečanje in pogovor. “Hrvaška stran je povedala, da vsebinsko ima seveda problem na razmejitvi na morju, medtem ko smo tudi slovenski poslanci izpostavili, da ne moremo biti zadovoljni z mejo na kopnem. Dejstvo je, da je arbitražna sodba vse, kar trenutno imamo in na obeh straneh in se ne rabimo slepiti, da lahko v bilateralnih pogovorih pripravimo kaj bistveno drugačnega, ki bi bilo hkrati še sprejemljivo za obe strani. Trenutno sta obe državi na mrtvi točki pri tem vprašanju in vztrajata pri svojem, nihče pa ne išče rešitve, kako z arbitražno sodbo, ki obstaja, implementirati na način, ki bo obema ustrezalo. Osredotočiti se moramo na to, da bo vsebina sodbe prenešena v prakso, način, kako to doseči pa ni toliko pomemben, in pri tem je treba Hrvaški, ki je blokirana s saborsko odločitvijo, stopiti nasproti,” je še zaključil Bogovič.

 

»Širitve EU ne bo, dokler ne bodo predhodno urejene meje držav kandidatk z Zahodnega Balkana, je bilo danes jasno sporočilo s strani predsednika EK g. Junckerja,« pravi Bogovič in ob tem poudarja, da ta izjava zagotovo izhaja iz slabe izkušnje na primeru Slovenije in Hrvaške. Obe državi morata zato rešiti mejni spor in pokazati zgled za reševanje podobnih primerov. Trenutno stopicljamo na mestu, izmenjujemo si diplomatske note, brez truda in dialoga pa ne moremo pričakovati kakršnegakoli napredka, je kritičen tudi do slovenske zunanje politike poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič.