Smrtni greh bo, če bo lokacija nekdanje Tovarne sladkorja Ormož šla v druge roke

Trnovska vas, 28. maj 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot podpornik prizadevanjem kmetov, da se ponovno vrne sladkorna pesa na slovenska polja, v petek, 25. maja 2018, sodeloval na 1. Skupščini Zadruge Kooprerativa Kristal, z. o. o., (Zadruga), in se s člani veselil njihovih lanskih rezultatov ter prihodnjega načrtovanja širitve in krepitve zadruge. Bogovič je člane  spodbudil k nadaljujevanju uresničevanja zamisli, da na nekdanji lokaciji v Ormožu ponovno zrase tovarna sladkorja, ki jo bodo odgovorno upravljali prav člani Zadruge.

 

Miroslav Kosi, predsednik  Zadruge Kooperativa Kristal, z. o. o, je uvodoma predstavil poročilo o delu, predstavil pa so tudi poročilo nadzornega odbora in sprejeli načrt dela za prihodnje leto. Povedali so, da se po uspešni lanski sezoni zanje zanima vse več pridelovalcev, zato bodo še toliko bolj odgovorno pristopali k načrtovanju in udejanjanju svojih načrtov. Postregli so s podatki, da je v povprečju pridelek lani znašal okoli 60 ton na hektar, kar je ob 75 hektarjih obdelanih površin na območju Spodnjega Podravja, Prekmurja in Prlekije skupaj pomenilo okoli 4500 ton sladkorne pese, za katero so dosegli odkupno ceno 36 evrov za tono pridelka. Zadruga je poslovno leto končala z dobičkom. Za prihodnje leto načrtujejo širitev, nove investicije in še uspešnejše rezultate ob zaključku poslovnega leta.

 

Zadruga Kooprerativa Kristal, ki so jo ustanovili člani Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije z namenom tržne dejavnosti, je v lanskem letu prvič po dobrem desetletju z njiv spravljala sladkorno peso, ki so jo v celoti prodali v hrvaško tovarno Viro v Virovitico. Pravilne odločitve in odlično gospodarjenje članov Zadruge Kristal so kot podporniki pozdravili: evropski poslanec Franc Bogovič, predstavniki mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj  Andrej Rebernišein predstavniki Zadružne zveze Slovenije in zavarovalnice. Kosi je izpostavil potrebo, da bi jim v prihodnje bolj prisluhnili tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter nova Vlada Republike Slovenije.

 

Bogovič pa je ob čestitkah članom ob prvi obletnici izrazil tudi podporo ideji po oživitvi Tovarne sladkorja na stari lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu: »Stara lokacija Tovarne sladkorja Ormož kar kliče, da najdemo nek program, kakšnega partnerja in da v Sloveniji sprovedemo bio-gospodarstvo na področju kraljice poljščin, ki jo pooseblja prav sladkorna pesa kot najuspešnejša v panogi,« je spodbujal Bogovič. »Vse čestitke za delo in prizadevnost, pa umno in pogumno naprej,« je čestital Bogovič vsem članom Zadruge Kristal.

 

***

Vabljeni k ogledu vido nagovora Franca Bogoviča (SLS/EPP) na 1. Skupščini Zadruge Kooprerativa Kristal z. o. o., 25. maj 2018: