Sprejeti moramo tako reformo Skupne kmetijske politike, ki bo še naprej zagotavljala zdravo, kakovostno in cenovno dostopno hrano za Evropejce!

Kmetom moramo zagotoviti dostojne prihodke za njihovo delo in enakovreden položaj v prehranski verigi. Dodatno moramo podpreti male kmetije in mlade kmete, ne smemo pa pozabiti niti na socialni položaj tistih, ki kmetije predajajo.

 

Bruselj, 20. oktober 2020 – Evropski parlament na svojem drugem oktobrskem zasedanju danes obravnava predlog reforme Skupne evropske kmetijske politike (SKP), ene najpomembnejših tem za evropske kmete in podeželje, o kateri bo parlament opravil končno glasovanje v petek, 23. oktobra. Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP), ki na reformi SKP intenzivno deluje kot poročevalec v senci v imenu Poslanske skupine EPP Group, je danes v parlamentu spregovoril takoj za govorom evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja, Januszom Wojciechowskim. Bogovič, katerega celoten govor je podan v nadaljevanju, je izpostavil, da morajo poslanci sprejeti tako reformo SKP, ki bo evropskim kmetom omogočila, da bodo še naprej zagotavljali zdravo, kakovostno in cenovno dostopno hrano za Evropejce. »Kmetom moramo zagotoviti dostojne prihodke za njihovo delo in enakovreden položaj v prehranski verigi. Dodatno moramo podpreti male kmetije,« je poudaril Bogovič in dodal, da se ne sme pozabiti na socialni položaj tistih, ki predajajo kmetije. Opozoril je na ukrepe, ki jih reforma skupne kmetijske politike prinaša za ohranjanje poseljenosti evropskega podeželja, in sicerprenos znanja, digitalizacija kmetijske proizvodnje in ukrepi v podporo konceptu Pametnih vasi, v okviru zelene arhitekture SKP prinaša tudi več sredstev za varovanje okolja in za boj proti podnebnim spremembam.

 

Celoten govor evropskega poslanca Bogoviča o SKP z današnjega zasedanja Evropskega parlamenta:

Hvala vsem trem poročevalcem poročil, ki so v preteklem letu opravili ogromno delo.

 

Spoštovani kolegi, naša velika odgovornost je, da sprejmemo takšno reformo SKP (opp.: Skupne kmetijske politike), ki bo evropskim kmetom omogočila, da bodo še naprej zagotavljali zdravo, kakovostno in cenovno dostopno hrano za Evropejce. Kmetom moramo zagotoviti dostojne prihodke za njihovo delo in enakovreden položaj v prehranski verigi.

Dodatno moramo podpreti moramo male kmetije, ki zelo na hitro opuščajo kmetovanje.

Povprečna starost evropskih kmetov je prek 57 let, zato pozdravljam ukrepe, ki podpirajo mlade prevzemnike. Ne smemo pa pozabiti niti na socialni položaj tistih, ki predajajo kmetije.

Podpiram ukrepe, ki vzpodbujajo prenos znanja, digitalizacijo kmetijske proizvodnje in ukrepe v podporo konceptu Pametnih vasi. To so ukrepi, ki bodo omogočili poseljenost evropskega podeželja.

Kmetje so bili že doslej tisti, katerim se moramo zahvaliti za obdelano krajino in varovanje okolja. V prihodnje je predvidenih še več sredstev v okviru zelene arhitekture SKP, za varovanje okolja in za boj proti podnebnim spremembam, katerih posledice najprej čutijo prav kmetje.

Vsekakor pa ostaja osnovna funkcija kmetijstva, da proizvede dovolj hrane, da imajo kmetje dostojen prihodek, zato moramo podpreti kmete, ki dejansko pridelajo hrano prek osnovnega plačila in proizvodno vezanih plačil.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča o reformi Skupne kmetijske politike EU: