Srbija lahko z gospodarskim napredkom in nadaljevanjem reform obrne negativne demografske trende in s tem zaustavi izseljevanje mlajše populacije

Strasbourg, 14. junij 2017 Evropski parlament (EP) je na današnjem zasedanju v Strasbourgu z veliko večino potrdil Poročilo o Srbiji za leto 2016. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot član Delegacije za Srbijo v EP včeraj tudi aktivno sodeloval pri razpravi ter že v uvodu čestital stalnemu poročevalcu EP za Srbijo Davidu McAllisterju za poročilo, ki daje zelo objektivno sliko o napredku Srbije v zadnjem letu. Ob tem je tudi izrazil zadovoljstvo, da je poročevalec pokazal širino tudi za njegove predloge, ki jih je v obliki amandmajev pripravil skupaj s slovaškim kolegom in vodjo Delegacije EP za Srbijo Edvardom Kukanom. 

 

 

»Širitveni proces Evropske unije je tudi zame eden največjih uspehov zadnjega časa v Evropi in tega se še kako zavedamo tudi tisti, ki danes v tej razpravi največ sodelujemo, torej poslanci iz  Slovenije in Hrvaške, saj smo bili še nedavno del tega širitvenega procesa,« je poudaril Bogovič ter nadaljeval: »Vsaka urejena demokracija potrebuje politično kulturo, spoštovanje prava, potrebuje odločen boj proti korupciji in medijsko svobodo. S temi temami se sicer ukvarjajo tudi že obstoječe države članice in kjerkoli teh področij nimajo ustrezno urejenih, se prej ali slej pojavijo težave.« Ravno zato je Bogovič izrecno izpostavil, da morajo države kandidatke opozorila, ki jih evropski parlamentarci izpostavijo v svojih poročilih o napredku, sprejeti dobronamerno in da morajo čim prej začeti delati na odpravi napak.

 

»Ob tem pa je treba izpostaviti tudi pozitivne stvari v poročilu o napredku Srbije. Na primer, precejšen gospodarski napredek in strukturne reforme, ki se trenutno izvajajo, so zagotovo edini pravi odgovor na slabe demografske trende, ki jih trenutno zaznavajo v Srbiji. Precej več umrlih kot novorojenih otrok in izrazito izseljevanje predvsem mlajše populacije pričajo o neugodnih razmerah v državi. In samo boljši ekonomski kazalci, delovna mesta in enake možnosti za vse lahko ta trend zaustavijo,« dodaja Bogovič.

 

Srbija je zagotovo garant za stabilnost na Balkanu, kot pa vemo iz zgodovine, je bil ravno Balkan večkrat povzročitelj številnih nemirov v Evropi. Zato je Bogovič še izrazil močno željo, da se v prvi vrsti Srbija, kot tudi njene sosede vzdržijo nepotrebnih provokacij in da v duhu dobrososedskih odnosov gradijo mir in blaginjo v tem delu Evrope.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o Poročilu o Srbiji za leto 2016 (plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, 13. 6. 2017)