Boljše sodelovanje Kosova s sosednjimi državami lahko pripomore k prihodnji politični in gospodarski perspektivi

Strasbourg, 14. junij 2017 – Na temo poročila o Kosovu za leto 2016 je včeraj na plenarnem zasedanju spregovoril tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je prepoznal, da se poročevalci trudijo najti dobre strani stanja v državi, hkrati pa je opozoril na izzive, na katere se mora država pripraviti. »Letos smo bili na Kosovem priča blokadi in nasilju v parlamentu. Tako politično dogovarjanje znotraj države kot tudi s sosednjima državama Srbijo in Črno goro je zelo težko. Boljše sodelovanje s sosednjimi državami Balkana lahko pripomore k prihodnji politični in gospodarski perspektivi,« je uvodoma dejal Bogovič. 

 

»Na področju vladavine prava so še vedno težave korupcija, organiziran kriminal in radikalizem. Nenazadnje so tudi borci iz Kosova odhajali v ISIS,« je povedal Bogovič, ki upa, da bo nova vlada v državi uspešno našla odgovore na ključna vprašanja: »Odgovore bo treba najti na gospodarskem področju, saj je stopnja brezposelnosti, predvsem med mladimi, velika težava, da ne govorimo o begu ljudi iz Kosova.« Na koncu je poslanec spregovoril še o liberalizaciji vize, in dejal, da bo moralo Kosovo na tej poti izpolniti pogoje, ki so povezani z vladavino prava ter tudi s področja političnega sodelovanja in politične kulture v regiji.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na temo poročila o Kosovu za leto 2016 (plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, 13. 6. 2017):