Srečanje z dijaki v okviru oddaje Gymnasium.EU s 1. programa Radia Slovenija

20150116_113110

Ljubljana, 20. januar 2015

 

Nadvse zanimivo je bilo danes na srečanju z nadebudnimi slovenskimi dijakinjami in dijaki, ki sodelujejo v projektu radijske oddaje Gymnasium.eu na 1. Programu Radia Slovenija.

Navdušen sem, da so dijaki zelo dobro pripravljeni na teme, ki jih obravnavajo v oddaji, kot so nam, evropskim poslancem, tudi danes postavljali zelo poglobljena vprašanja na vse najbolj aktualne in relevantne teme Evrope v tem trenutku.

Dijakom sem čestital na njihovi razgledanosti pri teh letih. Dobro je poznati Evropo. In dobro jo, da jo tudi mladi čimprej spoznavajo.

Z dijaki smo spregovorili o marsičem. Povedal sem jim, da znamo evropski poslanci iz Slovenije v Evropskem parlamentu stopiti skupaj in sodelovati. Tak primer bo tudi aprila, ko bomo vsi slovenski poslanci skupaj gostili dva avtobusa slovenskih čebelarjev v Evropskem parlamentu.

Ja, čebele so odličen zgled. So drobne živalice, zelo krhke in občutljive, po drugi strani pa morajo zelo skupaj držati, da se napolni panj z medom.

Ob problematiki varnosti v EU in terorističnih napadih pa sem mladim rekel, da si ne predstavljam, da jo bodo celovito rešile policija, vojska ali varnostne službe. Ta problem moramo reševati v osnovi. Rešljiv pa bo tako, da bomo omogočili čimveč priložnosti in prihodnosti čim več Evropejcem.

 

Kot enega izmed vzrokov v EU, da se taki dogodki zgodijo, vidim tudi v dejstvu, in o tem sem slišal razprave že l. 2009, ko sem Evropski parlament obiskal še ko poslanec Državnega zbor RS, je soočanje s preveliko koncentracijo poselitve v velikih mestih, evropskih prestolnicah, namesto na podeželju po Evropi. In v teh velikih mestih se ob vedno večji koncentraciji ljudi, še posebej pa v času težjih gospodarskih razmer, na obrobju znajde množica ljudi, ki išče potem druge priložnosti, žal tudi v nekih nasilnih skupinah.

Opozoril sem, da gre pri zadnjih tragičnih dogodkih v Parizu v primeru napadalcev za skrivanje za islamom in za zlorabo te vere. Manever teh skupin je, da se za tem torej skrivajo, a njihovi cilji so povsem politični.

Naša debata se je zaključila z ?gasilsko? fotografijo, in veselim se prihodnjih razprav z našo mladino. Tako v okviru oddaje Gymnasium.eu, kot tudi sicer.

Franc Bogovič,

evropski poslanec (EPP/SLS)