Tajani se je nedvoumno opravičil in obsodil grozote fašizma, nacizma in komunizma  

Strasbourg, 13. februar 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je po sestanku slovenskih in hrvaških evropskih poslancev EPP s predsednikom Evropskega parlamenta Antonijem Tajanijem pozdravil, da je Tajani priznal svojo napako, obžaloval svoje nedeljske besede iz Bazovice pri Trstu, ki so vznemirile in prizadele ljudi tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, ter se zanje tudi nedvoumno opravičil. »Pozdravljam tudi, da je v svojem javnem opravičilu Tajani obsodil vse oblike totalitarizmov: fašizem, nacizem in komunizem, in da je vse njihove žrtve treba obravnavati z enakim spoštovanjem, kot tudi, da je kot evropski demokrat izrazil klic po prijateljstvu in sodelovanju,« je po sestanku povedal Bogovič.    

 

Na sestanku je Bogovič Tajaniju namreč tudi posebej poudaril, da njegove besede niso bile razumljene le kot morebitne ozemeljske zahteve, temveč so prizadele ljudi, ki so bili oz. so imeli svojce oz. prednike, ki so bili žrtve fašizma v vseh tistih delih Slovenije, ki je bila tedaj pod italijansko okupacijo in »da se zato Slovenke in Slovenci še predobro spominjamo grozot fašizma, seveda pa tudi grozot nacizma in komunizma«.

 

Po Bogovičem prepričanju je zdaj primeren trenutek, da tudi v Sloveniji vse politične stranke stopijo skupaj pri obsodbi vseh treh totalitarizmov, da bomo vso svojo politično energijo lahko končno usmerili v prihodnost, za razvoj  demokratične Slovenije in Evrope, ki bo na temelju svojih evropskih vrednot kos vsem izzivom sedanjosti in prihodnosti.

 

***

 

V nadaljevanju podajamo še današnje sporočilo za javnost predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija:
 

Izjava predsednika parlamenta Antonia Tajanija po srečanju s poslanci skupine ELS iz Hrvaške in Slovenije

 

Strasbourg, 13. februar 2019

 

“To popoldne sem se srečal se s kolegi poslanci iz Hrvaške in Slovenije, ki so mi poslali pismo.

 

Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi.

 

Pri moji omembi Istre in italijanske Dalmacije sem govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti.

 

Moja politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju, ki sem ju vedno negoval do prebivalcev Hrvaške in Slovenije.

 

Vse oblike totalitarizmov si zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fažizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.”