Bogovič za čim manj pesticidov in za podporo ukrepom prihodnje SKP v smeri integrirane in ekološke pridelave

Strasbourg, 13, februar 2019 – Na tokratnem zasedanju Evropskega parlamenta so evropski poslanci na včeraj potrdili Poročilo o izvajanju Direktive o trajnostni uporabi pesticidov, ki vsebuje številna priporočila državam članicam EU za zmanjšanje vpliva pesticidov na okolje in zdravje ljudi. Evropski poslanec je v razpravi Franc Bogovič (SLS/EPP) pozdravil, da se Evropski parlament veliko ukvarja z rabo pesticidov ter opozoril na nujnost, da bodo ukrepi tudi prihodnje skupne kmetijske politike še naprej podpirali kmetijstvo v smeri integrirane pridelave in v okvir ekološke pridelave.

 

Razprava evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):

Podobno kot v medicini, pri ljudeh, je tudi tu jasen cilj. Čim manj pesticidov, čim manj tistih agresivnih, ki lahko škodijo zdravju, okolju ali pa tudi živalim. In zato mislim, da je prav to, kar počnemo v Evropski Uniji, da podpiramo integrirano pridelavo, podpiramo z navzkrižno skladnost, pregled škropilnic, na drugi strani pa tudi usposabljanje tistih, ki to uporabljajo, in tudi s poudarkom na ekološkem kmetijstvu. Zagotovo bo še nekaj časa v kmetijstvu prisotna uporaba pesticidov, zato je prav da podpiramo tudi precizno kmetijstvo, kjer lahko z jasno senzoriko, ko ugotovimo stanje bolezni, stanje škodljivcev, s preciznimi nanosi zmanjšamo vpliv na okolje. Hkrati pa, kot sem že dejal, v bodoči kmetijski politiki podpirajmo še naprej ukrepe, ki podpirajo kmetijstvo v smeri integrirane pridelave in v okvir ekološke pridelave.

 

VIDEO – govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) ob proročilu o trajnostni uporabi pesticidov (plenarno zasedanje EP, 12. 2. 2019):