Takoj prekiniti tihotapske poti za nezakonite migrante in s pomočjo Frontexa pomagati BiH pri soočanju z migranti

Bruselj, 14. november 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta v razpravi o položaju migrantov v Bosni in Hercegovini, zlasti v Bihaću, ob obravnavi izjave Sveta EU in Evropske Komisije opozoril, da se BiH sooča z vedno večjim številom nezakonitih migrantov, ki jih ne obvlada, situacijo dodatno otežuje dejstvo, da se BiH istočasno ukvarja tudi s številnimi notranjepolitičnimi spori. Ta pritisk nezakonitih migrantov na BiH in zatem posledično tudi na slovensko-hrvaško mejo je po njegovih besedah zelo velik. Bogovič je pozval k prekinitvi tihotapskih poti za nezakonite migrante in s pomočjo Frontexa tudi k pomoči BiH pri soočanju migranti. 

Izjava evropskega poslanca Franca Bogoviča na plenarnem zasedanju Evropskega Parlamenta o situaciji z velikim številom nelegalnih migrantov v BiH:

***

VIDEO: 

***

 »BiH ima velike težave z velikim številom migrantov, ki jih ne obvlada, je gospodarsko šibka in se ukvarja s številnimi notranjepolitičnimi spori. Hrvaška ima najzahtevnejšo mejo v Evropski uniji, več kot 1000 km meje, in jo tudi težko varuje. Od Bihača in Velike Kladuše je Slovenija oddaljena samo en dan hoje migrantov. Zato je ta pritisk, ki se prek hrvaško-bosanske prenese na slovensko mejo, zelo velik. V letošnjih prvih devetih mesecih je slovenska policija ujela 11.786 migrantov, 70 % več kot lani, zadnje tri mesece več kot 2000 migrantov mesečno. Dva dni hoje in so ti migranti že v Avstriji. Zato je nujno, da takoj prekinemo tihotapske poti, ki so gonilo tega migrantskega toka, s Frontexom pa pomagamo BiH, tako pri vzpostavljanju situacije na področju ravnanja z migranti, kakor tudi na političnem področju, ki je v BiH zelo problematično.«