Vabilo na posvet na sejmu AGRA 2015: Sladkorna pesa ? novi izzivi

Ljubljana, 5. avgust 2015 – V okviru letošnjega že 53. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, Združenje pridelovalcev Sladkorne pese Slovenije (ZPSPS) organizira posvet z naslovom ?Sladkorna pesa ? novi izzivi?. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) bo uvodoma nagovoril udeležence posveta, ki bo v ponedeljek, 24. 8. 2015, ob 10. uri, v dvorani 4, Cesta na stadion 2, Gornja Radgona, Pomurskega sejma AGRA 2015.

Povezava na vabilo: VABILO_AGRA2015 ?Sladkorna pesa ? novi izzivi?.

Ideja o oživitvi proizvodnje sladkorne pese po opustitvi sladkornih kvot z oktobrom 2017 in ustanovitvi nove tovarne sladkorja se zdi zahtevna, vendar uresničljiva tudi evropskemu poslancu Francu Bogoviču. Pobudnikom iz ZPSPS je pri njihovih korakih k uresničitvi ideje pomagal s pridobitvijo nizozemske študije o izjemnih in večkratnih izkoristkih sladkorne pese kot “kraljice poljščin”, ki s temi lastnostmi predstavlja pomembno ekonomsko in družbeno priložnost. Evropski poslanec Bogovič je o možnosti koriščenja t. i. Junckerjevega sklada za uresničitev ideje ZPSLP že govoril tudi z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom. Nadalje je vzpostavil navezo z Mednarodnim združenjem evropskih pridelovalcev sladkorne pese (CIBE). Z Elisabeth Lacoste, generalno sekretarko CIBE, sta govorila o prenosu praks in pomoči pri izvedbi tako velikega projekta v Sloveniji. Spremljal je aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter Vlade RS pri uresničevanju ideje pobudnikov ZPSPS.

Evropski poslanec Franc Bogovič ob vseh pozitivnih dejstvih ?ZA? uresničitev ideje pobudnikov ZPSPS, še posebej opozarja na pomen izvedbe projekta ter na težo odgovornosti vseh deležnikov. Po Bogovičevem trdnem prepričanju je ključna odgovornost predvsem na pridelovalcih, da se resno in odgovorno organizirajo, da bodo imeli od 8.000 do 10.000 hektarov kmetijskih površin za pridelovanje sladkorne pese, kar je kritična masa, da ima lahko nova tovarna sladkorja za 100.000 ton pridelanega sladkorja, kar je ekonomska upravičenost projekta.

Konec septembra 2015, bo evropski poslanec Franc Bogovič gostil pridelovalce, stroko in drugo zainteresirano javnost na ogledu dobrih praks v Belgiji in na Nizozemskem.

.