VABILO – Pametne vasi v Vipavski dolini / 29. november 2019 ob 18. uri

V petek, 29. novembra 2019, ob 18. uri vas vabimo v dvorano Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina (Vipavska cesta 4, Ajdovščina), na omizje Pametne vasi v Vipavski dolini – sredstva EU za poseljeno, obdelano in privlačno podeželje.

 

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost. Na dogodek se, prosimo, prijavite na: bit.ly/PV-VipavskaDolina.

 

Pametne vasi – podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju z implementacijo najnovejših tehnologij in konceptov – postajajo resničnost. Evropska unija bo v prihodnjem finančnem obdobju za njihovo uresničitev namenila sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije. Slovenija bi lahko bila s svojimi danostmi pilotna država in zgled ostalim članicam v uvajanju tovrstnih rešitev. Toda, ali bomo znali izkoristiti sredstva in priložnosti, da ohranimo slovensko podeželje poseljeno ter obdelano in hkrati privlačno za podjetnike, obrtnike ter za mlade družine in starostnike? V Ajdovščini bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti za razvoj lahko pričakujemo v prihodnosti.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) bo predstavil projekt Pametnih vasi in možnosti ter prizadevanja za financiranje tovrstnih projektov iz različnih evropskih skladov in mehanizmov v novi finančni perspektivi EU.

 

Zbrane bo nagovoril Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina, v kateri se že izvajajo zanimivi projekti za razvoj pametnih vasi, ki se bodo predstavili na omizju: Projekt Grevislin (vzpostavitev sodobnega omrežja merilnih postaj na izbranih mikro-lokacijah, ki bo avtomatsko in v realnem času spremljalo prisotnost koristnih in škodljivih žuželk ter spor), Projekt LIFE ViVaCCAdapt (LIFE 15 CCA/SI/000070) (SPON -sistem za podporo odločanju o namakanju, ki na podlagi monitoringa parametrov vlage v tleh omogoča optimalno namakanje kultur), aplikacija Virtualna tržnica (aplikacija za neposredno naročanje lokalno pridelanih pridelkov in izdelkov) ter projekt Zavoda Sopotniki (prostovoljni prevozi starostnikov na podeželju, ki ga bo predstavil direktor zavoda Marko Zevnik).

 

Vizijo razvoja kmetijstva in podeželja bosta predstavila Franc Vodopivec s Kmetije Slavček in Luka Leskovec, predstavnik Podeželske mladine Vipavske doline.

 

Predstavitvam bo sledila možnost postavljanja vprašanj sodelujočim
ter pogovor ob pogostitvi s pridelki lokalnih proizvajalcev.

 

Omizje poteka v organizaciji evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) in Občine Ajdovščina.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/qJy8hCBeB6GWBHHL9