Voščilo in poslanica ob Svetovnem dnevu kmetic

Drage kmetice, dekleta in žene s podeželja,

iskreno vam čestitam ob današnjem Mednarodnem dnevu žensk na podeželju – t. i. svetovnem dnevu kmetic – ki je v prvi vrsti namenjen vam, vašemu družbenemu priznanju v luči vašega poslanstva za ohranjanje trdnih vezi znotraj kmečkih gospodinjstev, krepitev kmetovanja in razvoja podeželja, ohranjanja kulturne dediščine na lokalni, regionalni ter nacionalni ravni, in seveda pri vitalnem pomenu pridelave zdrave in lokalno pridelane hrane. 

Že mnoga leta osebno – od rojstva kot otrok iz kmečke družine, kot današnji – še vedno – kmet, ko z družino ohranjamo neposreden stik s kmetovanjem, kot profesionalno skozi vse moje politično delo, pozorno spremljam delo različnih društev podeželskih žena po Sloveniji, Zvezo slovenske podeželske mladine, ki jo sedaj že nekaj časa vodi mlada predsednica Anja Kastelic, kot tudi delovanje Zveze kmetic Slovenije pod vodstvom dolgoletne predsednice Irene Ule.

Vesel sem, da ste me predstavnice Zveze kmetic Slovenije pred nekaj dnevi obiskale v Evropskem parlamentu v Bruslju, kjer smo spregovorili o trenutnem položaju žensk v kmetijstvu kot tudi o mnogih izzivih, s katerimi se kmetijstvo danes sooča z nekaterimi pretiranimi idejami zelene ideologije pod dežnikom Evropskega zelenega dogovora, ki lahko vpliva na zmanjševanje prehranske oskrbe tako v Sloveniji kot Evropi. 

Spoštovane kmetice, ženske s podeželja,

kot slovenski evropski poslanec in proaktivni član Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), si bom tudi v prihodnje prizadeval, da bo vaš glas slišan, vaše delo pa prepoznano in priznano. 

Brez vas ni preskrbe z lokalno domačo hrano, niti živega in poseljenega slovenskega podeželja.

Kmetice ste srce slovenskega in evropskega podeželja.

Franc Bogovič,

evropski poslanec (SLS/EPP)

FOTO: Arhiv pisarne Franca Bogoviča: Nedavni obisk predstavnic Zveze kmetic Slovenije pri evropskem poslancu Francu Bogoviču v Evropskem parlamentu v Bruslju.