Vtisi stažiranja – Moja bruseljska parlamentarna izkušnja

Stažiranje pri evropskem poslancu Francu Bogoviču je bila ena najboljših izkušenj v mojem življenju. Zelo sem hvaležna, da sem dobila priložnost delati v Evropskem parlamentu, ker sem si že od malega želela spoznati okolje izven Slovenije, čeprav na začetku nisem vedela, v kaj se spuščam, in sem to dojela šele, ko sem prišla v Bruselj. Na letališču so me lepo pričakali, Janez Praprotnik mi je organiziral prevoz v SPC (slovenski pastoralni center v Bruslju), kjer sem en mesec živela.

 

Že naslednji dan sem se zjutraj dobila s poslančevim asistentom Juretom Bizjakom, kjer sva najprej šla po mojo parlamentarno izkaznico, da sem sploh lahko prišla mimo vseh varnostnih pregledov do pisarne. Tam sem spoznala drugega asistenta Gregorja Koširja ter gospoda evropskega poslanca Franca Bogoviča. Na začetku je bil kar šok, ko vidiš, kako velik je Evropski parlament, saj se lahko hitro izgubiš med številnimi hodniki in pisarnami, a se hitro navadiš na velikost in število ljudi v parlamentu.

 

Moja naloge so bile: priprava povzetkov iz informativnih sestankov poslanske skupine Evropske ljudske stranke, udeležba in delanje zapisnikov na raznih konferencah in dogodkih, ki so bili povezani z delom poslanca, priprava tekstov in povzetkov za glasovanja na plenarnem zasedanju v Strasbourgu in podobno. Naučiti sem se seveda morala skuhati tudi dobro kavo za moje sodelavce in poslanca. Najbolj mi bosta ostala v spominu dva dogodka. Udeležba na slavnostnem gala večeru – sprejemu ob dnevu državnosti Republike Slovenije, ki ga vsako leto priredi slovensko predstavništvo v Bruslju.  Ter drugi dogodek, v podporo meni najzanimivejšemu projektu Pametne vasi (Smart Villiages), ki ga je vodil kar poslanec sam. Razpravljalo in govorilo se je o tem, kako pripeljati nova delovna mesta na podeželje, dvigniti kakovost življenja ter si pri tem  pomagati tudi z novimi tehnologijami, ki so dandanes na voljo.

 

Asistenta Jure in Gregor imata veliko znanja, ki ga z veseljem predajata naprej, zato ju je bilo vredno poslušati. Jure je strokovnjak na kmetijskem področju, Gregor pa na ekonomskem in gospodarskem, ob enem pa je tudi pravi strokovnjak glede urejanja letalskih vozovnic. Vsi trije s poslancem so zelo sproščeni, prijazni, zabavni … Skupaj smo preživeli en mesec in moram reči, da sem zelo uživala v njihovi družbi. Ko smo delali, smo delali, a smo se tudi smejali in »hecali«. Vsak četrtek se  v popoldanskih urah ob lokalih na trgu pred parlamentom (Platz de Luxembourg) zberejo mladi po tem, ko zaključijo svoje službe. V sproščenem vzdušju je možno popiti pijačo ali dve. Po službi in ob vikendih sem sicer rada raziskovala Bruselj ter se tudi odpravila na izlet v mesti Brugge in Knokke.

 

Ta mesec mojega stažiranja je hitro minil. Komaj sem se dobro navadila, že sem morala domov. Z veseljem bi ostala še dlje. V SPC-ju, kjer sem stanovala, živijo sami Slovenci in vedno se kaj dogaja – zabave, pikniki, smeh, veselje, tega pri njih nikoli ne manjka. Zelo bom pogrešala ekipo iz SPC-ja (Frenka, Franjota, Medota, Tilna, Mileta, Petro, Blaža, Primoža), saj smo se dobro ujeli, seveda pa tudi Jureta, Gregorja in poslanca Bogoviča. Vsi mi bodo ostali v lepem spominu. Upam, da se še kdaj srečamo J

 

Stažiranje v Evropskem parlamentu je bila zame ena najboljših izkušenj kar sem jih doživela in je ne bom nikoli pozabila. Hvala vam še enkrat! J

 

 

Urška Rožman