Vtisi stažiranja v pisarni evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP)

Bruselj, Strasbourg, Ljubljana, 15. marec 2023 – Po zaključku stažiranja v Pisarni evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP), ki ga poslanec nudi mladim s ciljem, da si skozi delovno prakso v njegovi poslanski pisarni in v Evropskem parlamentu pridobijo nove izkušnje, znanja in tudi doživetje evropske perspektive v samem hramu evropske demokracije, so stažisti povabljeni, da podajo svoje vtise o izkušnji stažiranja v Evropskem parlamentu.

Tokrat je svoje vtise o nedavnem stažiranju strnil študent prava Maksi Bogovič. Njegov prispevek je podan v nadaljevanju:

»Moje potovanje v Bruselj se je prek letališča na Dunaju pričelo 6. 2. 2023. V Belgiji me je pričakalo tipično vreme: megla, rahlo pršenje dežja in sivina kamorkoli si pogledal. Vremenu navkljub sem čutil veliko vznemirjenje in komaj čakal, da pridem do parlamenta in vstopim v eno najpomembnejših stavb v Evropski uniji. Kljub temu, da sem Evropski parlament obiskal že prej, me je tisto jutro in nato še ves mesec vedno znova navduševal s svojo mogočnostjo in veličastnostjo. Pred parlamentom me je pričakal asistent Jure, ki me je pospremil do pisarne, in takrat sem prvič začutil, da gre zares. In res, že prvi dan sem imel priložnost spremljati nekaj odborov in okroglih miz, na katerih je sodeloval evropski poslanec Franc Bogovič. Prvi teden je minil v znamenju spoznavanja z delom in same stavbe, vikend pa v spoznavanju bruseljskih znamenitosti. Drugi teden mojega stažiranja se je celoten parlament odpravil na plenarno zasedanje v Strasbourgu. Tam smo preživeli štiri dni, ki so minili kot bi mignil, saj je delo še bolj razgibano in dinamično kot v Bruslju. Spomnim se četrtka, ko sem se vrnil v Bruselj in zvečer doma v stanovanju razmišljal o stvareh, ki so se zgodile tisti teden in pravzaprav nisem mogel razumeti, kako je lahko čas tako hitro minil. V Bruslju sem nato preživel še tri tedne, ki so bili prav tako delovno razgibani in zanimivi.

Stažiranje v Evropskem parlamentu je bila zagotovo ena izmed najboljših izkušenj v mojem življenju, ki me je hkrati tudi veliko naučila. Spoznal sem delo Evropskega parlamenta čisto od blizu in odkril, s kako širokim poljem tematik se institucija ukvarja. Zagotovo nisem pričakoval, da se bom samo v mesecu dni naučil toliko novega o Evropski uniji, mednarodnih političnih odnosih in o vseh različnih projektih, strategijah ter zakonodaji Evropske unije. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil celotni ekipi v Bruslju, asistentoma Juretu in Editi, poslancu Francu Bogoviču ter ekipi v Ljubljani, Lejli in Juretu, za to enkratno izkušnjo, ki mi bo ostala v zelo lepem spominu.«