Zeleni želijo kriminalizirati pesticide, uredba o trajnostni rabi pesticidov v predlagani obliki bi zagotovo povzročila pomanjkanje in podražitev hrane

Bruselj, 2. marec 2023 – Na novinarski konferenci Evropske ljudske stranke (Skupina EPP) sta evropska poslanca Franc Bogovič (SLS/EPP) in Alexander Bernhuber (Avstrija) poudarila, da želijo v Politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) trenutni predlog uredbe o zmanjšanju pesticidov v sedanji obliki in vsebini, kot ga predlaga Evropska komisija, odložiti, saj bo opazno ogrozil evropsko proizvodnjo hrane, česar sploh v času vojne v Ukrajini nikakor ne smemo dopustiti. 

Skupina EPP odločno nasprotuje predlogom skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, ki jih – v nasprotju z znanostjo in stroko – vodi zgolj ideologija. »Razkazovanje s popolnoma nerealno visoko postavljenimi cilji zmanjšanja pesticidov ne bo pripeljalo nikamor. Zeleni nimajo načrta, kaj storiti naprej. Hrane ne bodo naredili bolj zdrave ali dostopnejše, ampak samo dražjo in otežili bodo proizvodnjo,« je poudaril poslanec Bernhuber, ki je glavni pogajalec v skupini EPP za področje pesticidov. 

Kot govorec skupine EPP na to temo v parlamentarnem odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), je Bogovič med drugim opozoril, da poskušajo Zeleni kriminalizirati pesticide. »Pesticide želimo vsi zmanjšati, a ne na račun dodatnega višanja cen hrane in uničevanja kmetijstva. Vsi si želimo manj pesticidov na mizi, vendar včasih najboljša izbira ni tista, ki je najbolj očitna na prvi pogled. Če preprosto prepovemo uporabo pesticidov, bo to povzročilo pomanjkanje hrane,« je poudaril Bogovič.   

Opozoril je tudi na študije, ki kažejo, da bi zmanjšanje pesticidov v Evropi lahko povzročilo, da bi nekateri sektorji v Evropi proizvedli tudi do 30 odstotkov manj hrane. Po besedah Bogoviča bi v  najslabšem primeru Evropa v povprečju pridelala 30 odstotkov manj jabolk in oljk, 23 odstotkov manj paradižnika in 15 odstotkov manj pšenice, kar bi bilo treba nadomestiti z uvozom iz tretjih držav, ki pa imajo pri proizvodnji hrane precej nižje standarde v primerjavi z EU.

»Če bo te številke potrdila tudi celovita študija vpliva in učinkov te uredbe o pesticidih, ki jo od Evropske komisije zahtevamo v Politični skupini EPP, je to norost. Ne gre zanemariti, da je bil predlog uredbe o pesticidih zasnovan pred covid krizo, pred vojno in energetsko krizo. Zato je nujna ponovna ocena razmer in celovitih posledic uredbe za sprejem razumnih ter nujnih naslednjih korakov,« je bil jasen Bogovič.