Za kilo mesa so pripravljeni ubiti vola

Komentar Bogoviča na polemiko v zvezi s člankom bruseljskega medija Politico in z izjavami nizozemske evroposlanke Sophie in ‘t Veld (evropska politična skupina Renew, katere članica je slovenska LMŠ) glede svobode medijev in sovražnega govora.

 

Ljubljana, Koprivnica – 18. februar 2021 – Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) se je odzval na novinarska vprašanja v zvezi z člankom bruseljskega medija Politico in včerajšnje napovedi evroposlanke iz Nizozemske Sophie in ‘t Veld (Renew) na spletnem pogovoru o medijski svobodi v Sloveniji, da po njeni oceni obstaja dovolj podlage, da bi skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki jo vodi, začela spremljati razmere v Sloveniji. Celoten odziv in komentar Bogoviča je podan v nadaljevanju.

 

Podpiram spoštljiv dialog v družbi in medijih ter vsakršno uravnoteženo razpravo o demokraciji in svobodi medijev tako v Sloveniji kot v Evropi, saj gre za zelo pomembno temo. Pri razpravi o medijskih svobodi pa želim, da si tako v Evropskem parlamentu kot v Sloveniji enkrat za vselej nalijemo čistega vina in spregovorimo o temeljnih problemih naše demokracije ter medijev, kjer imamo velikokrat v marsikaterem podsistemu družbe še miselnost stare države, čeprav že 30 let živimo v novi. Tu je velikokrat srž vseh problemov prav ne-transparentno lastništvo in nejasno financiranje slovenskih medijev, morda celo s tajkunskim denarjem, na kar je v svojem nedavnem poročilu o stanju pravne države opozorila tudi Evropska komisija. Za transparentnost medijskega delovanja in krepitve zaupanja uporabnikov do medijev ter njihove vloge v družbi bi lastništvo vseh medijev moralo biti transparentno, namesto da se slednje prikriva na vso silo. Ob uspešnem skrivanju svojega lastništva se ti mediji zadnjih nekaj volitev kljub temu zelo odkrito vmešavajo v volitve v Državni zbor RS. V kolikor so svojo vlogo poskušali v preteklosti vsaj malo prikrivati, temu v zadnjem letu ni tako, saj so nasprotno v svojem početju zelo odkriti, tako v rušenju vlade g. Janeza Janše, kot v nasprotovanju ukrepom Vlade RS v njenem boju s pandemijo.

 

Ocenjujem, da gre pri izjavah in pobudah evroposlanke Sophie in ‘t Veld (Renew) za spremljanje  spoštovanja demokracije, vladavine prava, svobode medijev itd., v Sloveniji, kar je izpostavila v okviru parlamentarne skupine za nadzor demokracije, kot tudi v članku časnika Politico, ki je nastal na osnovi pogovora s slovenskimi novinarji (ta prispevek bi bil analitično bolj verodostojen, če bi uravnoteženo prikazal obe plati medalje, torej tudi odkriti sovražni govor na ulicah in družbenih omrežjih proti predsedniku vlade in drugim visokim predstavnikom vlade, tudi z gesli “Smrt janšizmu!”, česar  večina slovenskih medijev nikakor resno ne obtoži), za nadaljevanje politične akcije proti sedanji Vladi RS na evropskem parketu, za katero deloma odkrito deloma prikrito stojita tudi slovenski SD (S&D) in LMŠ (Renew) oziroma njuni evroposlanci. Ta politična akcija se prav prek tem svobode medijev in prek medijev samih izvaja tudi na EU parketu vse od trenutka, ko je odstopil nekdanji premier Marjan Šarec, saj je njihov cilj očrniti sedanjo vlado premiera Janeza Janše, ki jo tudi ti dve stranki v Sloveniji agresivno poskušata rušiti.

 

Naj spomnim, podobna akcija je bila s strani Tanje Fajon izvedena, ko je z ideološko razpravo o medijski svobodi v Sloveniji in Severni Makedoniji na lanskem novembrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta zelo arbitrarno poskušala internacionalizirati svojo notranjepolitično temo, tudi kot predsednica SD, na evropski parket.

 

V kolikor bi  evroposlanka Sophie in ‘t Veld v Odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) resnično želela celovito razpravo o demokraciji in medijih v Sloveniji, ji predlagam, da jo razširi prav na jedro problema lastništva slovenskih medijev, skozi slovensko tranzicijo pa do danes, in njihovega vpliva na politiko, ter ne zgolj na svoj arbitrarni politični fokus, ko prav zaradi opisanih medijskih razmer v Sloveniji ostro kritiko do medijev kdaj nameni predsednik Vlade RS.

 

Takšen pogovor je nujen za demokracijo v naši lepi državi in tako razpravo bi seveda z veseljem podprl, arbitrarne pa žal ne, ker gre le za očitno plasiranje slovenskega notranje političnega boja tudi predvsem prek nekdanjih slovenskih novinark Tanje Fajon (SD/S&D) in Irene Joveva (LMŠ/Renew), današnjih evroposlank, ter njunih strankarskih slovenskih kolegov evroposlancev, na parket EU       Zelo mi je žal, da kolegice in kolegi evropski poslanci iz SD – S&D in LMŠ – Renew pljuvajo v lastno skledo Slovenije kot celote in jo prek slovensko medijsko-političnega boja črnijo v EU. Vse zgolj za svoj ozki politični interes, ki je le, da slovenska politična levica premaga Janeza Janšo.

 

Na kmetih imamo za to najboljšo prispodobo, da so “za kilo mesa pripravljeni ubiti vola”. V politiki jim je pa tako dovoljeno očrniti svojo državo, tudi pred predsedovanjem Slovenije EU. Najbrž se tudi na takšen način uresničujejo grožnje, ki so jih v KUL izrekli ob neuspehu konstruktivne nezaupnice v Državnem zboru RS.