Bogovič: Biotehnična šola v Šempetru je odlična odskočna deska za mlade prevzemnike slovenskih kmetij

Šempeter pri Gorici, 16. december 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je ob obisku Biotehniške šole Šempeter pri Gorici ugotavljal, da na šoli odgovarjajo trenutnim izzivom današnjega časa. »Sam vidim prihodnost kmetijstva v Sloveniji predvsem v novem rodu kmetijcev,« je po pogovoru z ravnateljico Barbaro Miklavčič Velikonja, šolski uri, ki jo je preživel z dijaki, in po ogledu posestev šole zaključil poslanec. »Na šoli raste nov rod kmetijcev – tistih, ki bodo kos današnjim izzivom, kot so vedno večje zavedanje potrošnika, kaj želi pojesti, zahtevam po znanem poreklu, izvoru živil in potrebi kupcev, da poznajo proizvajalca,« je v pogovoru z dijaki izpostavil Bogovič in dijakom zaželel, da izkoristijo možnosti, ki jim jih šola nudi pri oblikovanju njihove osebnosti.

 

»Verjamem, da boste kos sodobnim izzivom nove svetovne tehnologije in boste znali s pridom uporabiti pridobljeno znanje, ki je prepleteno s spoznavanjem praktičnega dela ter ga boste znali inovativno prenesti k obogatitvi svojega dela na domačih – slovenskih kmetijah,« je poslanec spodbudil mlade poslušalce in pohvalil delo kolektiva šole. V pogovoru z županom občine Šempeter–Vrtojba mag. Milanom Turkom je bilo izpostavljeno delo z roko v roki med občino, šolo in okoljem, od koder prihajajo otroci.

 

Vodstvo šole se ponaša s svojimi dijaki in s ponosom predstavljajo, da imajo popolnoma zasedene kapacitete dijaškega doma ter da so v zadnjih petih letih stoodstotno povečali vpis, kar po besedah Bogoviča kaže, da je v kmetijstvu in poklicih, povezanih z okoljem in naravo, tudi prihodnost. Poslanec načrtuje dijakom omogočiti izmenjavo izkušenj v Bruslju in jim na ta način omogočiti širitev njihovega obzorja in krepitev samozavesti z besedami: »Mladim želim pokazati priložnosti, da na trajnostnem razvijanju kmetijstva svet stoji in šola v Šempetru je odlična odskočna deska za mlade prevzemnike slovenskih kmetij. Rad se bom vračal k vam in vam z veseljem prisluhnil.«

 

***

Fotografije iz arhiva evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP): Obisk Biotehniške šole Šempeter pri Gorici, 16. december 2016.