Bogovič: Če v Evropi ne bomo imeli približno enakih pogojev za življenje, ne glede na to, v katerem delu Evrope smo, bomo tudi v bodoče priče takšnih ali drugačnih begunskih kriz, ki si jih ne želimo

Bruselj, 17. september 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na današnjem glasovanju v Evropskem parlamentu podprl nujne ukrepe za premestitev 120.000 prosilcev za azil iz Italije, Grčije in Madžarske v druge države članice EU kot tudi nujne začasne ukrepe za preselitev 40.000 prosilcev iz Italije in Grčije v dveh letih.

Bogovič je v svojem govoru dejal, da je solidarnost beseda, ki se največkrat izgovori v zadnjih dneh v Evropi. ?Najbrž pa bodo v naslednjih tednih potrebni takšni ukrepi tudi za Hrvaško in Slovenijo, kamor se vali val beguncev. Pogrešam pa iskreno pomoč tudi ostalima dvema evropskima državama, ki sta utrpeli že veliko gorja z begunsko krizo, to sta Makedonija in Srbija. Prepričan sem, da mora biti solidarnost tudi s tema dvema državama, kot tudi z ostalimi, ki jih bo v naslednji tednih prizadela kriza. Z državami Zahodnega Balkana mora biti iskrena solidarnost tudi na področju predpristopnih pomoči kakor tudi pri bodoči kohezijski politiki. Kajti, če v Evropi ne bomo imeli približno enakih pogojev za življenje, ne glede na to, v katerem delu Evrope smo, bomo tudi v bodoče priče takšnih ali drugačnih begunskih kriz, ki si jih ne želimo,? je na zasedanju Evropskega parlamenta ob problematiki begunske krize in z njo povezanih trenutnih razmer na Zahodnem Balkanu dejal Bogovič.

 

VIDEO – Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča na zasedanju Evropskega parlamenta o begunski krizi in s tem povezanih razmerah na področju Zahodnega Balkana; Hrvaške in Slovenije: