Bogovič čestita Srbiji in srbskim državljanom za odprtje prvih poglavij in poziva EU k povečanju predpristopnih pomoči Srbiji in državam Zahodnega Balkana

Ljubljana, Bruselj, Strasbourg ? 14. december 2015 ? ?Zelo sem vesel, da EU danes prižiga zeleno luč Srbiji za odpiranje prvih pogajalskih poglavij, in da ta pozitivni signal prihaja še v letošnjem letu, k čemur sem vse leto aktivno pozival,? pozdravlja evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), sicer tudi član Delegacije Evropskega parlamenta pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija in podpredsednik neformalne skupine evropskih poslancev ?Prijatelji Srbije?, današnje odpiranje prvih pogajalskih poglavij EU s Srbijo, ki bo postalo uradno na nocojšnji medvladni konferenci v Bruslju. Srbija bo zvečer namreč odprla prvi dve poglavji, in sicer poglavje št. 32, ki se nanaša na področje finančnih kontrol, in poglavje št. 35, ki je posvečeno normalizaciji odnosa med Beogradom in Prištino.

?Večkrat letos sem opozoril, tako v Beogradu, Bruslju, Strasbourgu kot tudi v Ljubljani, da je Srbija v zadnjem letu naredila odločne korake v procesu približevanja EU, predvsem na področju ureditve razmer in odnosov s sosednjimi državami. To je bil eden ključnih pogojev Evropske unije, zato je danes tudi skrajni čas, da EU odpira prva poglavja,? pravi Bogovič, ki se je ob svojem delu  v Evropskem parlamentu kot tudi na večkratnih obiskih Srbije (nazadnje na obisku mini delegacije Poslanske skupine EPP Group novembra 2015 v Beogradu in Šidu) prepričal o proevropski odločenosti Srbije.

?Proces odpiranja in zapiranja poglavij pomeni korenito prilagajanje zakonodaje Srbije k pravnemu redu EU. Te nujne reforme pa bodo še kompleksno in zahtevno delo, skozi katerega se evropskim standardom prilagaja tudi družba,? pravi Bogovič, ki največje prednosti tega procesa vidi prav za poslovno okolje ter gospodarstvo v Srbiji, kot tudi za dvig kakovosti življenja srbskih državljanov.

?Najpomembnejše pa je, da vstopanje v Evropsko unijo podpirajo, razumejo in občutijo srbski državljani, zato je nujno, da projekt vstopanja Srbije v EU Vlada Republike Srbije na čelu s premierom Aleksandrom Vučićem izvaja z roko v roki s srbskimi državljankami in državljani. Prav tako je nujno, da Srbija čimprej vzpostavi vse potrebno za učinkovito črpanje predpristopnih pomoči EU,? še poudarja Bogovič, ki ob tem poziva institucije EU, da na drugi strani povečajo tudi predpristopne pomoči Srbiji in drugim državam JV Evrope za hitrejše zmanjševanje razvojnega zaostanka te regije.