Bogovič: V Evropi je za razvoj obilo priložnosti, dobijo in izkoristijo pa jih tisti, ki si upajo in so jih tudi sposobni izpeljati

 

Ljubljana, 11. december 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je danes sodeloval na 2. strateški konferenci Slovenija 5.0, kjer se je razpravljalo o financiranju industrijskih projektov z evropskimi sredstvi, digitalizaciji industrije ter pametni specializaciji. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Bogovič je pozorno prisluhnil gospodarstvenikom in različnim predstavnikom institucij, ki so pristojni za spodbujanje gospodarstva v Sloveniji, ter aktivno sodeloval kot gost na okrogli mizi in dialogu z gospodarstveniki.
?Vesel sem, da se v EU spet aktivno govori o industrijski politiki,? je uvodoma dejal Bogovič ter opozoril, da se moramo v globalni perspektivi zavedati, kako majhna je EU v vsem svetu. Čestital je slovenski industriji in gospodarstvu, da še drži Slovenijo nad vodo v situaciji, kot smo, ter bil ob tem kritičen, ker se v Sloveniji še vedno bojimo velikih infrastrukturnih projektov. ?Moramo ta strah spremeniti v svojih glavah, drzniti si ter znati skupiti skupaj in sodelovati ,? je poudaril Bogovič in kot primer navedel Nizozemce ter Belgijce, ki jim tak pristop uspeva.

 

Bogovič je pozdravil MANIFEST INDUTRIJSKE POLITIKE ter vseh 5 ključnih zahtev slovenskega gospodarstva na te področju:
1. PAMETNA DRŽAVA (Poslovno okolje)
2. PAMETNI DAVKI (Davčna politika)
3. PAMETO KADROVANJE (Kadrovska politika)
4. PAMETNI RAZVOJ (Razvojna politika)ž
5. PAMETNA INTERNACIONALIZACIJA (Promocija industrije na tujih trgih)

 

ter pozval, da jih mora najprej razumeti in jim prisluhniti matična država ? z ukrepi, ter namignil, da mora Slovenija tudi v kontekstu EU in Junckerjevega investicijskega načrta tudi postaviti svoje jasne strateške projektne cilje.

 

?V Evropi je za razvoj obilo priložnosti, dobijo in izkoristijo pa jih tisti, ki si upajo in so jih tudi sposobni izpeljati,? je Bogovič izpostavil na okrogli mizi.
Bo Slovenija med njimi?