Bogovič dijakom Šolskega centra Krško?Sevnica: Živimo v državi z malim številom prebivalstva, imamo pa veliko, pomembno državo, ki jo moramo nositi v srcu. Veste – štejejo dejanja!

Bogovič dijakom Šolskega centra Krško?Sevnica: Živimo v državi z malim številom prebivalstva, imamo pa veliko, pomembno državo, ki jo moramo nositi v srcu. Veste – štejejo dejanja!

Prvo vprašanje dijakov Srednješolskega centra Krško ? Sevnica je bilo, od kod izvira ideja o krožnem gospodarstvu. Z velikim zagonom sem jim razlagal podrobnosti.

Krško, 8. december 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v ponedeljek, 7. 12. 2015, ob obisku Srednješolskega centra Krško ? Sevnica, centra, ki ga je sam pomagal ustanoviti, razmišljal: ?Mladim, ki se izobražujejo na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško, imajo priložnost pridobivanja znanja za potrebe gospodarstva ter obrti in dobiti dobre osnove za pripravo na nadaljnje izobraževanje. Za uspešno izobraževanje mladih na ta način je potrebno uspešno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in omogočanje delovnih mest v domačem okolju. Posavje nudi mnoge priložnosti ravno za to vrsto izobraževanja, ki ga pedagoški delavci izvajajo v Srednješolskem centru Krško ? Sevnica.?

Evropski poslanec Bogovič je s ponosom predstavljal svojo življenjsko pot in svojo trenutno delo v Evropskem parlamentu ter delovanje evropskih institucij pred domačimi dijaki v Šolskem centru Krško ? Sevnica. Prijetno dobrodošlico ravnateljice in direktorice Erne Župan Pirkovič ter profesorja Daniela Prše so popestrili dijaki s pozornim spremljanjem predstavitve, delanjem zapiskov in zastavljanjem vprašanj.

DSC_9231DSC_9234

 

Vprašanja dijakov so bila osredotočena na področje izobraževanja in znanja, ki ga pridobivajo. Njihovi učni programi so povezani z delom obrtnikov, za delo v gospodarstvu. Pomemben del odgovorov Bogoviča je temeljilo na dobrih praksah. Tako je dijakom konkretno predstavil učinke krožnega gospodarstva, ki ga lahko spoznajo v svoji neposredni okolici: postavitev najsodobnejše sortirnice komunalnih odpadkov v Sloveniji v komunalnem podjetju Kostak Krško in izvedbe komasacij ter namakanja na Krškem polju. Bogovič je nadalje predstavil strokovno ekskurzijo Združenja pridelovalcev sladkorne pese v Belgijo in Nizozemsko. Tako v Belgiji kot na Nizozemskem so izgradili modele, ki so v svetovnem vrhu po razvitosti na področju krožnega gospodarstva in so vredni posnemanja.

Tudi naslednje vprašanje dijakov je bilo povezano z gospodarstvom: ?Zakaj nismo naredili nobenega napredka pri izgradnji drugega tira in, ali lahko Bogovič kot evropski poslanec k temu kako prispeva?? Bogovič je dijakom razložil: ?Ključna težava je v tem, da pristojni minister Peter Gašperšič ne daje pravega pomena temu strateškemu projektu. Vlada RS se  glede drugega tira ne zna opredeliti, se ne zna poenotiti z vsemi deležniki, ki bi lahko naredili premik v tej investiciji in tudi enotno nastopili do EU. Poteze ocenjujem kot čisto napako Slovenije. Sam sem se sestal z upravo Luke Koper  in tukaj vam s polno zavestjo trdim, da je železniški tir med Koprom in Divačo usodno pomemben za razvoj Luke Koper?.

Pred naslednjim vprašanjem, se je Bogovič pošalil z dijakom, ki je že pripravljal naslednje vprašanje: ?Vidim, da me spremljaš na spletni strani in spletnih omrežjih?.?. Njegovo opazko je pospremil gromki smeh v učilnici, kar je razelektrilo ozračje. Bogoviča dijaki dobro poznajo, ker je njihov sošolec njegov najmlajši sin Uroš, ki tokrat očetu ni zastavljal vprašanj. Po veliko aktualnih vprašanjih tudi glede begunske problematike je kot poslednje vprašanje dobil vprašanje profesorja Prše: ?Ali hodi na govorilne ure Uroša?? Bogovič je odgovoril, da imajo to doma urejeno in da hodi žena: ??, da pa ve za vse Uroševe ocene, in kje mora še kako oceno popraviti.? Tudi to poslančevo izjavo je pospremil smeh. Bogovič je dijakom položil na srce: ?Verjamem, da boste imeli kmalu v glavi ?pošlihtano?, kaj hočete v življenju – brez tega ne moreš uspeti v življenju, ne moreš dobro delati za državo in konec koncev zase. Imate vse pred sabo in izkoristite to priložnost – vedite, kaj hočete v svojem življenju. Zavedajte se, da živimo v državi z malim številom prebivalstva, imamo pa veliko, pomembno državo, ki jo moramo nositi v srcu. Veste – štejejo dejanja.?

Dijaki so Bogoviču tudi zaupali, da ga želijo obiskati v Strasbourgu. Jim je obljubil, da jim bo z veseljem stopil nasproti pri uresničitvi te njihove želje.

 

DSC_9243DSC_9251