Bogovič kot gostitelj podelitve Evropske čebelje nagrade opozoril na izjemen pomen čebel in opraševanja rastlin v Evropi ter pozval k podpori pobude ČZS k razglasitvi svetovnega dneva čebel

Bogovič kot gostitelj podelitve Evropske čebelje nagrade opozoril na izjemen pomen čebel in opraševanja rastlin v Evropi ter pozval k podpori pobude Čebelarske zveze Slovenije k razglasitvi svetovnega dneva čebel

 

Bruselj, 10. december 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj zvečer, 9. decembra 2015, gostil slavnostno podelitev Evropske čebelje nagrade (European Bee Award), ki je potekala ob robu Evropske konference o biotski raznovrstnosti na temo ?Upravljanja ogljikovih zalog za podnebno odporne ekosisteme?. Zmagovalna projekta Evropske čebelje nagrade v letu 2015 sta nizozemski projekt “Čebelji dogovori” in češki projekt “Češki čmrlj”. Natečaj za Evropsko čebeljo nagrado sta ustanovili organizaciji ELO – Evropska organizacija lastnikov zemljišč, ki združuje več kot šestdeset organizacij iz vseh držav EU, ki se pretežno ukvarjajo s kmetijstvom in okoljem, in CEMA ? organizacija, ki združuje evropske proizvajalce kmetijske mehanizacije. Opraševanje je bistven sestavni del celotnega evropskega podeželja, zato se Evropska čebelja nagrada podeljuje tistim kmetom in upravljavcem zemljišč, ki s pomočjo praktičnih in inovativnih projektov pomagajo pri širjenju medovitih rastlin in spodbujajo sonaravne ter opraševalcem prijazne kmetijske prakse. Projekta ?Čebelji dogovori” in “Češki čmrlj” sta bila izbrana za najboljša izmed  vseh 23 prijavljenih projektov, ocenjenih s strani žirija, v kateri je sodeloval tudi Bogovič.

 

?V veliko čast in veselje mi je, da danes lahko gostim podelitev Evropske čebelje nagrade 2015, ki kaže na zavezanost kmetijske skupnosti in civilne družbe pri varovanju ključne vloge čebel kot opraševalcev v evropskem kmetijstvu,?, je dejal gostitelj podelitve evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP),ki je prisotne seznanil tudi s pobudo slovenskih čebelarjev ? Čebelarske zveze Slovenije in Slovenije za razglasitev Svetovnega dneva čebel (na dan 20. maj) pri OZN ter jih pozval k podpori pobude.

 

Konferenca-biotska-raznovrstnost_in_Čebelja_nagrada_2015_Foto_Pisarna_evr.poslanca_Franca.Bogoviča 20151209_151803

Thierry de l’Escaille, generalni sekretar ELO, pa je poudaril: ?Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko pokažemo našo podporo čebelam in čebelarstvu, vendar verjamem, da so nam današnji nagrajenci pokazali, da je najboljši način za zaščito opraševalcev skupno sodelovanje.”

?Veseli smo, ko vidimo, da zmagovalna projekta jasno predstavljata pomen razvoja in raziskav v kmetijstvu ter uporabe pametnih tehnologij, ki lahko v veliki meri prispevajo k ohranitvi življenjskega okolja opraševalcev,” je v imenu CEMA dejal Gilles Dryancour, častni predsednik CEMA.

Izmed članov žirije sta prisotne na prireditvi pozdravila tudi predsednik Evropskega združenja poklicnih čebelarjev Walter Haefeker in v. d. direktorja Generalnega direktorata za zdravje in varno hrano pri Evropski komisiji Ladislav Miko.

 

Slovesne podelitve nagrad se je udeležilo prek 100 udeležencev, med katerimi je bilo veliko predstavnikov evropskih institucij, civilne družbe ter kmetijsko-živilskega sektorja. Zbrali so se z namenom počastitve čebel in njihovega nenadomestljivega poslanstva ter izmenjave dobrih praks na področju APIkulture in ohranjanja biotske raznovrstnosti. Udeleženci so prejeli tudi vzorec organskega belgijskega medu in zmes semen medovitih rastlin.