Bogovič: Dogovor z EU ponudil Grkom dovolj časa za izpeljavo zelo konkretnih a neizbežnih reform za učinkovitejšo državo

Predvidenih tudi 35 milijard evrov pomoči za razvoj malega gospodarstva, kot ključnega zaposlovalca in generatorja gospodarske rasti

 

Bruselj, 13. julij 2015 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pozdravlja današnji dogovor EU in Grčije. “Celonočna pogajanja in vse povezane informacije v zvezi z njimi kažejo na to, da je nekaterim članicam EU dokončno zmanjkalo potrpljenja in Grški izhod iz evro-območja je bil bližje kot kdajkoli doslej. Ravno zato je treba danes pozdraviti dogovor, ki je bil dosežen, ocenjujem pa da ne bo težav z njegovo potrditvijo v parlamentih nekaterih evropskih držav,” zaključke pogajanj komentira Bogovič. Na potezi je tudi grški predsednik vlade Cipras, ki mora v parlamentu, kjer ima večino prav njegova Siriza, zagotoviti njegovo podporo. Omenjeni dogovor je tudi olajšanje za grško gospodarstvo, ki je od začetka zadnje pogajalske krize v krču in na robu zloma, medtem ko je turistična sezona v polnem razmahu.

 

“V tej situacijI samo enostranskega zmagovalca preprosto ne more biti, Grčija bo tako ali drugače morala temeljito reformirati določene javne podsisteme, medtem ko bo morala EU potrpežljivo zagotoviti Grčiji dovolj časa in premostitvenih sredstev, da bodo lahko pripravili kakovostno zakonodajo,” je prepričan Bogovič. Države članice so dale tudi zelo jasen signal, da so pripravljene tudi reprogramirati določena posojila, vendar le v primeru, če se bodo ukrepi začeli izvajati in prinašati rezultate.

 

“Nekatere zahteve so seveda zelo ostre, vendar so odraz tega, da Grki žal tudi v zadnjih kriznih letih na določenih področjih niso naredili praktično nič. Tak primer so recimo privatizacijski načrti ter reformiranje javnega sektorja in pokojninskega sistema. Prav tako bodo Grki morali poseči v določene monopole v državi in ustvariti konkurenco na sistemih, ki so danes močno obremenjeni s korupcijo, kot na primer ladjarstvo, energetika, ter aktivneje reševati problem izogibanja plačevanja davkov ipd. Torej, ne sme slediti nadaljevanju pavšalnega varčevanja, temveč bo marsikaj treba spremeniti tudi na sistemski ravni ter enostavno narediti Grčijo za učinkovitejšo državo.

 

“Vesel sem, da so Grki tudi sprejeli ponujena sredstva (do 35 milijard evrov skozi različne EU programe) za neposredno pomoč in spodbude gospodarstvu, predvsem morajo grška podjetja poleg turizma začeti krepiti tudi preostale izvozno usmerjene dejavnosti. S spodbudami pa se pričakuje tudi večji doprinos s strani malega gospodarstva. Samo gospodarska rast lahko olajša izhod iz krize, žal pa slednja ne more temeljiti zgolj na domači potrošnji, kot si to predstavljajo nekateri,” je še prepričan Bogovič.