Bogovič: Države EU morajo z reformo izobraževalnih sistemov in povezovanjem izobraževanja z gospodarstvom zagotoviti več delovnih mest za mlade

Strasbourg, 5. julij 2016 – Prvi dan julijskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu so evropski poslanci razpravljali tudi o izvajanju evropskega programa Jamstvo za mlade ter pobude za zaposlitev mladih. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v svoji razpravi včeraj zvečer izpostavil pomen programa kot tudi opozoril na nekatere težave pri njegovem izvajanju. ?Jamstvo za mlade in pobuda za zaposlitev mladih sta zagotovo dva zelo koristna ukrepa, ki jih izvaja Evropska unija, in lahko veliko pomagata generaciji, ki ima danes največje težave pri zaposlovanju, to so mladi,? je izpostavil Bogovič in spomnil, da se moramo zavedati, da je zaposlovanje mladih predvsem odvisno od držav članic EU. Po Bogovičevem mnenju morajo te skozi reformo izobraževalnih sistemov vzpostaviti povezovanje izobraževanja ter raziskovanja z gospodarstvom, na ta način pa ustvariti pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest.

 

?Popolnoma podpiram začrtano smer, da se naredi podrobna analiza, kako se ta sredstva koristijo, hkrati pa tudi vidi dobre prakse. Nato naj se od države do države posebej ugotovi, kateri ukrepi iz programa so v posamezni državi najučinkovitejši. Ni treba, da govorimo samo o odgovornosti Evropske unije, v veliki meri moramo govoriti tudi o odgovornosti držav članic, ki marsikdaj zatajijo na tej ravni,? je zaključil Bogovič.

 

Program jamstvo za mlade in pobuda za zaposlovanje mladih, ki sta bili vzpostavljeni leta 2013, sta ključni orodji v boju proti brezposelnosti mladih na ravni EU. Z jamstvom za mlade naj bi mladim v štirih mesecih po tem, ko izgubijo zaposlitev ali končajo formalno izobraževanje, zagotovili kakovostno ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Pobuda za zaposlovanje mladih pa se nanaša na podporo mlajšim od 30 let v regijah EU,  kjer je brezposelnost mladih še posebej visoka.

 

VIDEO ? Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o izvajanju evropskega programa Jamstvo za mlade ter pobude za zaposlitev mladih na julijskem zasedanju Evropskega parlamenta (4. julij 2016):