Bogovič gostitelj razstave Evropskega tedna biotehnologije

Bruselj, 26. september 2017 –  V prostorih Evropskega parlamenta (EP) v Bruslju je danes potekala slovesnost ob otvoritvi razstave Evropskega tedna biotehnologije, katere gostitelj je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Evropski teden biotehnologije je eden najuspešnejših projektov, ki širši javnosti izkazujejo evropsko odličnost in inovacije v sektorju biotehnologije. Letošnja izvedba je že peta po vrsti in obsega prek 140 različnih dogodkov v 19. evropskih državah, na čelu z osrednjo razstavo v Evropskem parlamentu.
Bogovič se je v svojem nagovoru zahvalil glavnemu organizatorju Evropskega tedna biotehnologije, združenju EuropaBio, ki povezuje evropske organizacije in podjetja, ki delujejo na področju biotehnologije. Pohvalil je tudi samo razstavo, ki je odličen odraz inovativnosti in potenciala tega sektorja – od stanovanja, opremljenega z opremo, narejeno izključno iz naravnih ter recikliranih materialov, do prikazov tehnik kmetovanja, ki nam pomagajo pri soočanju z izzivi podnebnih sprememb in povečevanja potreb po hrani.

 

»V veliko čast mi je, da lahko tukaj v Evropskem parlamentu gostim to razstavo, ki je odličen primer tega, kaj vse lahko počnemo z uporabo obnovljenih naravnih materialov in kako nam nove tehnologije omogočajo uporabljati naravne materiale namesto fosilnih virov. EU prek programa Obzorje 2020 znatno podpira raziskave na tem področju. V več državah članicah EU je to področje sofinancirano z EU sredstvi prek pametne specializacije. Sektor biogospodarstva je ključen pri prehodu iz linearnega v krožno gospodarstvo, zato je prav, da se o tem osvešča tako odločevalce v EP kot javnost po vsej Evropi,« je poudaril Bogovič.

 

Razstava v Evropskem parlamentu bo potekala do četrtka, 28. septembra, spremljali pa jo bodo številni dogodki, od »modne revije« s predstavitvijo izdelkov iz biogospodarstva, do različnih delavnic in predvajanj filmov o sodobnih metodah biotehnologije.