Poročilo o delu v evropskem parlamentu v prvem letu mandata

Spoštovane državljanke in državljani!

V prvem letu svojega dela kot evropski poslanec iz vrst Slovenske ljudske stranke (SLS) in Evropske ljudske stranke (EPP) sem kot vaš evropski poslanec aktivno deloval v odborih in delegacijah, v katerih član ali namestnik sem od začetka trenutnega mandata Evropskega parlamenta (2014 ? 2019), kot tudi v drugih vsebinskih ali projektnih skupinah, ki so se oblikovale v teku prvega parlamentarnega leta. To so:

  • Odbor za regionalni razvoj (REGI) – član
  • Odbor za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) ? namestnik
  • Delegacija pri stabilizacijsko-pridružitvenem parlamentarnem odboru EU-Srbija – član
  • Delegacija pri skupnem parlamentarnem odboru EU-Turčija ? namestnik
  • Neformalna skupina Prijatelji Srbije ? podpredsednik
  • Skupina za podeželska, gorska in odmaknjena območja – podpredsednik

Vesel sem, da sem uspel dobiti članstvo v odborih REGI in AGRI, za katere sem se prijavil ob nastopu mandata evropskega poslanca. Marsikdaj mi je pri delu na področju regionalnega razvoja ter kmetijstva in podeželja zaradi lastne profesionalne poti in mojih minulih izkušenj veliko lažje razumeti evropsko ?latovščino,? kot ji mnogi pri nas pogovorno rečejo, in v njej poiskati stvari, ki so zanimive in koristne za Slovenijo.
V Evropskem parlamentu me je takoj na začetku najbolj navdušila odprtost vseh ljudi. Z lahkoto prideš do vseh informacij, ljudje radi delijo svoje znanje, izkušnje in študije. Nobenega skrivaštva ni. Evropski način razmišljanja se kaže vsak dan v vsakodnevnem delu v Evropskem parlamentu, kjer ni ni razlik med poslanci velikih ali majhnih držav.
In čeprav imamo v različnih političnih skupinah v Evropskem parlamentu o posameznih stvareh različna mnenja, kar je normalno, na koncu vedno dosežemo kompromis. Po svojem prvem letu dela kot evropski poslanec že lahko rečem, da obstaja večja želja za sodelovanje v okviru EU kot v domačem okolju. V EU obstajajo pravila igre, znotraj katerih poskušaš delovati na najboljši način za uresničitev tudi svojih političnih ciljev in interesov tako volivcev, državljanov, ki jih zastopaš, kot tudi države, ki jo predstavljaš.
Želim, da v Slovenijo pride čim več te evropske odprtosti v političnem prostoru nasproti domači zatohlosti.

Celotno poročilo si lahko preberete v nadaljevanju: