Bogovič mladim bralcem podarja poučno knjižico Miha spozna Evropsko unijo

Ljubljana, 23. november 2017 – Video nagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) je otvoril predstavitev knjižice »Miha spozna Evropsko unijo«, ki je potekala prvi dan odprtja največjega, letos že 33. knjižnega sejma v Sloveniji. Publiko so v Mihovem imenu nagovorili mladi avtorici knjižice: Tajda Špes, Jana Meško in njun mentor Aleš Marđetko. Z zanosom so poslušalcem predstavili znanje, ustvarjalen in likoven navdih, uprizorjen v knjižici, in spregovorili o priložnostih Evropske unije za mlade kot državljane Evrope in Slovenije. »Čestitke za odlično izpeljan dan na knjižnem sejmu«, je Bogovič delil svoje veselje, ko so ga dosegle vesti o odličnem prvem »Mihovem« koraku v Svet in izpostavil: »Res mi je zelo žal, da sem vas lahko nagovoril samo prek video nagovora, zato se pa še toliko bolj veselim skupnih akcij in srečanj v bodoč«. Bogovič bo obogatil knjižne police knjižnic slovenskih osnovnih šol s knjigo Miha spoznava Evropsko unijo in na ta način še bolj približal Evropsko unijo mladim bralcem.

 

Bogovič je v svojem video nagovoru izrazil posebno zahvalo Založbi Kreativna PiKA, Nini Zorman in Zmagu Šalamunu. Založba je uspešno izpeljala predstavitev dveh domoljubnih knjižici na letošnjem Knjižnem sejmu: Maistrov junak iz Svetega Jurija ob Ščavnici in Miha spozna Evropsko unijo. Bogovič je kot iztočnico v predstavitev knjižice Miha spoznava Evropsko unijo povedal: »S prebiranjem boste spoznali, kje živimo, kakšna je Evropska unija (EU) in kakšen je naš prispevek v njej. Če bomo EU bolje poznali, jo bomo bolje upravljali in bomo tudi uspešnejši Evropejci. Prijetno branje!«.

 

In kaj so na predstavitvi izpostavili avtorji:

 

Jana Meško: »Če bi mi kdo rekel na začetku, da bomo s knjižico končali v Bruslju v Evropskem parlamentu, bi rekla, da ni realen, da to ni mogoče… 😉 S to knjižico lahko danes tudi lažje razumemo politiko sveta, in upam, da bodo to politiko sveta lažje razumeli zdaj tudi naši bralci …«.

 

Tajda Špes: »Označila bi se kot zavedno Slovenko in zavedno Evropejko. Obe: Slovenija in Evropska unija nam prinašata velike priložnosti. Imamo veliko možnosti za izobraževanje tako v Sloveniji kot v EU, tudi šolnine, ki so se ukinile znotraj EU, nam omogočajo lažje izobraževanje…«.

 

Aleš Marđetko: »Tudi jaz sem se ob tem veliko naučil: kako nastane knjiga, kako neko vsebino predstaviti mlajšim otrokom, da niso vseeno informacije preširoke, pa da vendar so bistvene informacije notri … Te knjige so tudi zame ena velika življenjska izkušnja«.

 

Knjigo Miha spoznava Evropsko unijo so izdali v Založbi Kreativna PiKA v sodelovanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem. Evropski poslanec je knjigo pospremil tudi z uvodnim nagovorom. Ustvarjalci knjižice so se odzvali Bogovičevemu vabilu in tako se konec tedna odpravljjoa v Evropski parlament v Bruselj, kjer bo tudi predstavljeno delo za nastanek te poučne knjige, ki bo prišla v vse slovenske osnovne šole in njihove knjižnice.

 

***

Srečni so bili tudi vsi udeleženci predstavitve knjižice Miha spoznava Evropsko unijo, ki so polni vtisov odšli na svoje domove z obiska Knjižnega sejma v Cankarjevem domu,  vsak s svojo knjižico Miha spozna Evropsko unijo.

***

Še nekaj fotografij iz dogodka: Miha spoznava Evropsko unijo, 33. knjižni sejem, Cankarjev dom, sreda, 22. november 2017:

***

Vabljeni k ogledu video nagovora evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) ob predstavitvi knjižice Miha spoznava Evropsko unijo, 33. knjižni sejem, Cankarjev dom, sreda, 22. november 2017: