NAPOVED/VABILO: Prvo regionalno omizje: Pametne vasi – nove tehnologije in koncepti za ohranitev primorskega podeželja

 

V petek, 1. decembra 2017, ob 18. uri, vabljeni na prvo regionalno omizje: Pametne vasi – nove tehnologije in koncepti za ohranitev primorskega podeželja. Lokacija: Dvorana Krajevne skupnosti Škofije,  Spodnje Škofije 54, 6281 Škofije.

 

***

Na dogodek se, prosimo, prijavite na http://bit.ly/2j813gWUdeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

***

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce in za gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja in revščine? Kako lahko te izzive izkoristimo za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ali boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi. Evropski parlament pa je, na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija, pred kratkim potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. V Škofijah bomo raziskovali, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju.

 

V Škofijah bodo o prihajajočih konceptih in tehnologijah razpravljali:

 

  • Tanja Mohorič, direktorica za inovacijsko kulturo in EU projekte Hidria
  • Patricija Pirnat, vodja proizvodnje KZ Agraria Koper
  • Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki
  • dr. Dejan Paravan, direktor strateških inovacij Gen-I
  • Franc Bogovič, evropski poslanec (SLS/EPP)

 

K razpravi boste vabljeni vsi sodelujoči.

 

Na dogodek vabita evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in Krajevna skupnost Škofije

 

***

Točna lokacija dogodka: Dvorana Krajevne skupnosti Škofije, Spodnje Škofije 54, 6281 Škofije: goo.gl/maps/CJ1At1UYyHr.

Prijava na dogodek: http://bit.ly/2j813gW.

***

Avtor naslovne fotografije: Dušan Čebohin