Bogovič na  11. mednarodnem Kongresu o hrani in prehrani, CEFood 2022 opozoril na prehransko varnost

Čatež ob Savi, 30. september 2022 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v video nagovoru nagovoril udeležence 11. mednarodnega srednjeevropskega kongresa o hrani in prehrani (CEFood 2022), ki letos poteka v Čatežu ob Savi. Bogovič, sicer tudi sponzor kongresa, je v svojem nagovoru udeležencem zadnjega dneva kongresa, z nazivom »Dan srednjeevropskega navdiha za hrano« (CE-I-FooDay), poudaril pomen prehranske varnosti v Evropski uniji, ki je zaradi trenutne energetske in inflacijske krize pod veliko preizkušnjo.

Bogovič je izpostavil vlogo udeležencev kongresa pri zagotavljanju prehranske varnosti v Evropi, , in sicer zaradi njihove strokovne vpetosti v področje prehrane, od raziskovalnih institucij do aplikativne ravni na področjih pridelave, predelave, priprave in uživanja živil. »Dogodki zadnjega leta, od višanja cen surovin, energentov, do eksplozije cen energentov po ruski invaziji v Ukrajini ter posledični večmesečni blokadi črnomorskih pristanišč imajo izjemen vpliv na prihodnost evropskega kmetijskega sektorja ter nenazadnje na zagotavljanje prehranske varnosti na naši celini, v Afriki in Aziji,« je uvodoma dejal Bogovič in dodal, da Evropi, ob letošnji rekordni suši, ki je prizadela evropske kmete, zmanjšanju proizvodnje mineralnih gnojil za 70 % zaradi nerentabilnosti proizvodnje ter nekajkratnih podražitvah energentov, grozi znatno zmanjšanje kmetijske proizvodnje in posledično še dražja hrana na policah ter, za ljudi z najnižjimi dogodki, bog ne daj, lakota.


Bogovič je izpostavil tudi vlogo Skupne kmetijske politike EU (SKP), ki je, po njegovem mnenju »v kovid krizi pokazala, da je dovolj robustna, da je EU lahko zagotavljala prehransko varnost na evropskih tleh. A posledice vojne v Ukrajini, predvsem astronomske podražitve energentov, so potisnile prehranske sisteme v EU do roba svojih zmogljivosti.« Izpostavil je tudi, da je trenutno krizno obdobje tudi najmanj primerno za sprejemanje nove zakonodaje, ki kmetu in ostalim deležnikom v verigi preskrbe s hrano nalaga dodatne omejitve. »Tega se žal na Evropski komisije ne zavedajo in prepovedujejo uporabo vseh pesticidov za varstvo rastlin na zaščitenih območjih,« je še opozoril Bogovič.

V zaključku svojega govora je Bogovič sodelujoče pozval k pripravi izjemnih predlogov, s katerimi bi osvetlili trenutne krizne situacije ter bili v pomoč njim – odločevalcem. Zaželel jim je tudi uspešno delo ter obilo konstruktivnih razprav.

Srednjeevropski kongres o hrani in prehrani, ki  poteka med 27. in 30. septembrom 2022, predstavlja vrhunski strokovni in znanstveni dogodek, ki pomembno prispeva k povezovanju strokovne in znanstvene srenje ter mladih, ki nabirajo znanja in si utirajo pot na strokovnih ter raziskovalnih področjih, povezanih s prehrano.

Na kongresu sodelujejo strokovnjaki iz različnih področij, ki poskušajo odgovoriti na sedanje in bodoče izzive s področja hrane in prehrane. Dogodka se udeležuje 245 aktivnih udeležencev iz več kot 25 držav po vsem svetu. V sklopu kongresa potekata tudi dva tematska dogodka in sicer Dan srednjeevropskega navdiha za hrano »CE-I-FooDay« in »Slovenski dan«.

Namen kongresa je opredeliti in prepoznati najnovejši napredek vzdolž verige preskrbe s hrano, vključno z raziskavami in izobraževanjem z odprtimi razpravami o aktualnih vprašanjih na tem področju ob spoštovanju okoljskih vprašanj, ter zagotavljanje smernic za tekoče projekte na področju živilske znanosti, tehnologije in prehrane, ki vključujejo praktične strokovnjake, učenjake, raziskovalce in oblikovalce politik.

Cilj kongresa je skozi razprave prepoznati novosti in trende na področju raziskav in izobraževanja v celotni verigi preskrbe s hrano upoštevajoč tudi okoljska vprašanja ter jih kot izhodišča in smernice predstaviti strokovnjakom, učiteljem, raziskovalcem in oblikovalcem politik, ki delujejo na področju živilske znanosti, živilske tehnologije in prehrane.