Z delegacijo Medskupine Evropskega parlamenta za podeželska, gorska in oddaljena območja ter pametne vasi (RUMRA & Smart Villages) obiskali prvo dokončano Pametno vas Agali na južnem Kavkazu

Bruselj, Ljubljana – 27. september 2022 – V luči hitro rastočega gibanja, povezanega z razvojem podeželskih in oddaljenih območij ter Pametnih vasi, je delegacija Medskupine Evropskega parlamenta za podeželska, gorska in oddaljena območja ter pametne vasi (RUMRA & Smart Villages) 22. septembra 2022 obiskala prvo dokončano Pametno vas Agali na južnem Kavkazu v Azerbajdžanu. 

Pametna vas se nahaja na meji z Iranom in Armenijo. To območje  je leta 1992 zavzela Armenija, v času zasedbe so bili vsi prebivalci izgnani iz svojih domov, vse hiše so bile porušene do tal. Po osvoboditvi območja, v novembru 2020, je prišlo do odločitve, da se zgradi moderna Pametna vas, v kateri je v več kot 200 novih hišah prostora za 1400 prebivalcev. Do sedaj se je v vasi naselilo prek 600 prebivalcev, po večini iz družin, ki so bile pred 30 leti izgnane s tega območja.

V sodobno zasnovani Pametni vasi imajo tudi sodobno šolo, zdravstveni dom, ki uporablja tele- medicino, trgovine, pošto, banko ter prostor za druženje. Zgradili so tudi hidroelektrarno z močjo 5,1 MW, na javnih objektih so sončne elektrarne, na stanovanjskih hišah kolektorji za toplo vodo. V okolici vasi je urejen namakalni sistem, v sami vasi je moderna oprema za namene kmetijskih analiz, svetovanja. Pametna vas je zasnovana tako, da bi naj bila energetsko in prehransko samooskrbna. Cel projekt je zasnovan in financiran s strani države, saj je pilotni projekt, s katerim želijo razviti koncept Pametnih vasi. Njihov cilj je zgraditi prek 20 takšnih Pametnih vasi in z njimi naseliti v vojni izpraznjeno območje. Gradnja poteka izredno hitro za evropske in slovenske razmere, saj je od ideje do izgradnje minilo samo 15 mesecev, ob tem, da so morali najprej odstraniti mine, ki so tam ostale po vojni.    

Pred obiskom Pametne Vasi Agali, ki je bila zgrajena v samo 159 mesecih, je imela naša delegacija vrsto uradnih srečanj z visokimi uradniki, med katerimi so bili minister Republike Azerbajdžan za kmetijstvo g. Inam Karimov, direktor AZPROMO, agencije za promocijo in investicije, g. Yusif. Abdulajev in skupina poslancev parlamenta Republike Azerbajdžan, ki jo je vodil predsednik parlamentarnega odbora za gospodarsko politiko, industrijo in podjetništvo g. Tahir Mirkishili.

Namen obiska, ki je sledil novoustanovljenemu sporazumu, ki sta ga podpisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Alijev, je bila izmenjava najboljših praks pri razvoju Pametnih Vasi in s tem sodobnih rešitev za podeželje. Spremljali so nas podjetniki iz EU, da bi spodbudili konkretne poslovne priložnosti za evropska podjetja na tem nastajajočem trgu Pametnih vasi v Azerbajdžanu.