Bogovič na Digitalnem forumu Cortina: »Do konca tega desetletja lahko na evropskem podeželju živimo v pametnih vaseh!«

Cortina, 21. april 2021 – Na premiernem Digitalnem forumu Cortina (Cortina digital forum – CDF), ki je potekal povsem virtualno, je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) predstavil vizijo digitalizacije ter razvoja evropskega podeželja skozi koncept Pametnih vasi. Na dogodku, ki poteka z namenom raziskovanja priložnosti digitalne revolucije tako za industrijo kot potrošnike, je sodeloval v omizju z naslovom Pripeljimo podeželska območja v 21. stoletje.

 

Na omizju, ki ga je povezoval Alessandro Da Rold iz skupine EU40 iz Evropskega parlamenta so poleg Bogoviča sodelovali še italijanski minister za parlamentarne odnose Federico D’Incà, član italijanskega parlamenta Roger De Menech, vodja odnosov z evropskimi vladami pri skupini Alibaba Annalisa Barbagallo ter vodja tehnološkega razvoja pri OneWebu Massimiliano Ladovaz.

 

Bogovič je glede priložnosti digitalizacije in pametnega razvoja podeželja izpostavil, da bodo evropska sredstva zagotovljena, bo pa poleg politične in finančne podpore potrebno tudi sodelovanje zasebnega sektorja, saj ekonomska računica za marsikatero storitev v ruralnem okolju ni samoumevna, kot je to primer v večjih urbanih območjih. Prav tako bo treba izpostaviti dobre projekte in rešitve. Pri tem ga veseli, da je pri svojem delu na terenu zaznal veliko novih ali delujočih rešitev, ki si zaslužijo, da jih podpremo in razširimo na druga območja po Uniji.

 

Na vprašanje, kako kot član Evropskega parlamenta vidi vlogo EU pri podpori razvoja podeželskih območij, je Bogovič povedal: »Evropska komisija v tem mandatu namenja razvoju podeželja ter gorskih in odmaknjenih področij veliko mero pozornosti. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v svojem prvem nagovoru razvoj podeželja izpostavila kot prioriteto, naloga podpredsednice komisije Dubravke Šuice pa je priprava strategije Dolgotrajne vizije EU za podeželska območja. Tudi sam mislim, da bo razvito podeželje temelj za zeleno, digitalno in odporno Evropo.«

 

Bogovič bo kot vodja parlamentarne medskupine RUMRA & Pametne vasi tudi podpisnik Cortinške deklaracije, za katero meni: »Deklaracija sloni na zastavljenih smernicah iz Deklaracije iz Corka ter Blejske deklaracije. Obe sta začrtali vizijo razvoja podeželja, deklaracija iz Cortine pa bo dala spodbudo sodelovanju, pametnim veščinam, rešitvam in ljudem. In končen rezultat tega mora biti, da bomo ob koncu tega desetletja Evropejci lahko živeli v pametnih vaseh. Čas je, da od velikih besed preidemo k dejanjem.«