Bogovič na okrogli mizi ?Srbija pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 2016?

Ljubljana, 5. april 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je kot član Delegacije pri stabilizacijsko-pridružitvenem odboru EU-Srbija v Evropskem parlamentu, kjer je tudi podpredsednik skupine poslancev “Prijatelji Srbije” sodeloval na okrogli mizi ?Srbija pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 2016?, ki je v potekala v organizaciji Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) v okviru cikla ?Zahodni Balkan in EU?.

Na okrogli mizi sta poleg Bogoviča sodelovala tudi: nekdanji premier Republike Srbije, poslanec v Narodni Skupščini Srbije in predsednik Nove stranke (NOVA) Zoran Živković kot predstavnik opozicije ter podpredsednik Narodne skupščine Republike Srbije dr. Vladimir Marinković (SDPS) kot predstavnik koalicije, pogovor pa je vodil dr. Zijad Bećirović.

Gostje omizja so predstavili vsak svoj pogled na razmere v Srbiji, pri čemer sta predstavnika opozicije in koalicije predstavila vsak svoj pogled na razmere v Srbiji in njen prihodnji razvoj.

Evropski poslanec Franc Bogovič se je v svoji razpravi osredotočil na približevanje Srbije k EU. Izrazil je pričakovanje, da bo Srbija čim hitreje odpirala pogajalska poglavja v pogajanjih z EU, saj je po njegovem mnenju v Srbiji nujen napredek na vseh ravneh delovanja družbe. Bogovič je opozoril tudi na nujnost skladnega regionalnega razvoja Srbije, ne le velikih mest, ampak tudi podeželja. Prav tako je opozoril, da dolga leta izolirana Srbija čim bolj sodeluje v izmenjavi izkušenj in dobrih praks z drugimi državami članicami EU.

Bogovič je opozoril, da Srbija potrebuje tudi več podpore evropskih sredstev, da bo lahko izpeljala nujne projekte. Izrazil je tudi upanje, da bo Srbija skupaj z drugimi državami v regiji zmogla moč notranje demokratizacije in da bo po predčasnih parlamentarnih volitvah letos usmerjena v razvoj, da se bo po volitvah manj ukvarjala sama s sabo in se bolj odpirala navzven.