Bogovič na sejmu AGRA pozdravlja, da v Sloveniji sami z aktivno javno razpravo z vsemi deležniki ustvarjamo slovenski Strateški načrt za Skupno kmetijsko politiko 2023-2027

Gornja Radgona, 24. avgust 2021 – Poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) se je v ponedeljek, 23. avgusta, in torek, 24. avgusta 2021, udeležil 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki je potekal v Gornji Radgoni. Bogovič je poudaril veliko tradicijo sejma in čestital organizatorjem za izpeljan dogodek, kljub zahtevnim covid-19 razmeram, hkrati pa povedal, da gre za dogodek, ki omogoča kmetovalcem, da se seznanijo z novostmi, kar pa posledično omogoča hitrejši razvoj.

V ponedeljek se je poslanec udeležil srečanja sedanjega in bivših kmetijskih ministrov. Kmetijstvo je področje, kjer se stvari zelo hitro spreminjajo, vedno prihaja do novosti, zato je takšno sodelovanje in izmenjava mnenj ter stališč zares odlična priložnost, pomembna za razvoj.  Bogovič se je nato v okviru svojega prvega dne obiska sejma AGRA udeležil tudi okrogle mize z naslovom “Je predsedovanje Svetu 🇪🇺 priložnost za slovensko kmetijstvo?”, ki je potekalo v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Omizja sta se poleg evropskega poslanca Bogoviča udeležil aktualni kmetijski minister dr. Jože Podgoršek kot gostitelj omizja ter predstavnica Evropske komisije.  Bogovič je poudaril, da vidi predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unijie kot veliko priložnost za utrditev položaja Slovenije v evropskem prostoru. »V Evropskem parlamentu nikoli nisem dobil občutka, da prihajam iz majhne države. Ideje, s katerimi lahko prodremo niso odvisne od števila prebivalcev, ampak od inovativnosti in prodornosti« je svoje stališče povzel evropski poslanec Bogovič.

V torek pa je bila v ospredju dogajanja seja odbora Državnega zbora Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na temo Strateškega načrta Skupne kmetijske politike 2023-2027. Dokument, ki ga morajo države članice EU same pripraviti, potrditi pa Evropska komisija, je ključnega pomena za razvoj kmetijstva. Ministrstvo je pripravilo predlog, v javnosti pa zaradi velikega pomena dokumenta v zadnjem času poteka burna razprava. Evropski poslanec Bogovič je poudaril, da je oblikovanje dokumenta zahtevno, saj je treba slediti in doseči standarde in usmeritve Evropske unije, hkrati pa je treba tudi upoštevati posebnosti slovenskega kmetijstva in podeželja. Pri posebnostih slovenskega kmetijstva je Bogovič izpostavil majhnost, razdrobljenost slovenskih kmetij, kar rezultira v tem, da je težko doseči primerljiv dohodek iz osnovne kmetijske dejavnosti in poudaril koncept Pametnih vasi kot nuje, da se najde vir dohodka iz dopolnilnih kmetijskih dejavnosti in dejavnostih zunaj osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti na kmetijah. Hkrati je tudi poudaril pomen močnejše podpore mladim prevzemnikom kmetij, ki jih je treba prepričati, da ostanejo na podeželju in se še naprej ukvarjajo s kmetijstvom, pa tudi izreden pomen medsebojnega sodelovanja in povezovanja kmetov, s čimer si okrepijo položaj v prehranski verigi.

Pozdravil sem aktivno in kakovostno razpravo. Posredovane so številne pripombe in minister obljublja, da jih je slišal in jih bo tudi upošteval. To pozdravljam, ker tako zdaj dejansko sami ustvarjamo strateški načrt in prav je, da si postavimo strateške cilje in smer, v katero želimo pripeljati slovensko kmetijstvo v naslednjem desetletju,« je po posvetu svoje misli strnil Bogovič.