Bogovič o Davčnih stališčih in drugih ukrepih (TAXE 2) na julijskem zasedanju EP

Strasbourg, 6. julij 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je ob obravnavi poročila Posebnega odbora za davčna stališča in druge ukrepe podobne narave ali s podobnim učinkom (TAXE 2) na julijskem zasedanju Evropskega parlamenta ugotavljal, da obravnavano poročilo kaže na ključne probleme današnje družbe. ?Z delom borbe proti davčnim utajam in vsemi zadevami, ki so v pristojnostih posebnega odbora TAXE, je treba nadaljevati. To je treba zato, da pridemo do družbe, v kateri bi se ljudje počutili bolj enakopravno in tudi pravičneje živeli,? je v razpravi izpostavil Bogovič.

 

Evropski parlament je obravnaval ukrepe in priporočila odbora TAXE 2, ki je bil ustanovljen decembra lani, in je nadaljeval delo posebnega odbora TAXE. Slednji je bil namreč ustanovljen z namenom opozarjanja na škodljive davčne sisteme in prakse pravnih oseb tako na evropski kot mednarodni ravni s ciljem boja proti davčnim utajam. Razlogi za nastanek odbora TAXE oz. TAXE 2 temeljijo na odkritjih mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev, t. i. ?panamskih dokumentov? in ?Lux Leaksa?. Odkritje teh dokumentov je pokazalo, da se morajo Evropska unija in njene države članice nujno boriti proti davčnim utajam, izogibanju davkom in agresivnemu davčnemu načrtovanju ter si prizadevati za okrepitev sodelovanja in preglednosti, da bi ponovno vzpostavili pravično obdavčenje. In sicer tako, da bi naši davčni sistemi postali pravičnejši in da bi zagotovili, da se davek od dohodkov pravnih oseb plačuje tam, kjer se ustvari vrednost. Bogovič je v razpravi poudaril: ?Danes smo prek panamskih papirjev, prek Lux Leaksa videli, kako posamezniki ali tudi korporacije na zelo sporen način prihajajo do velikih dobičkov in se izognejo plačilu davka, po drugi strani pa primanjkuje sredstev tako v proračunih držav, kakor tudi pri državljanih, ki so ostali brez prave prihodnosti, in se počutijo opeharjene.?

 

Bogovič je opozoril, da je odbor TAXE 2 skupaj z Evropsko komisijo pripravil celostno poročilo, ob tem pa je še posebej poudaril na pomembno področje, ki ne sme biti nikoli spregledano: ?Vsekakor pa so zaščite potrebni vsi tisti, ki takšne dokumente razkrijejo, kajti to, da se takšne ljudi kaznuje, ni pravilno in se v prihodnje ne sme več dogajati.?

 

VIDEO ? Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na temo o Davčnih stališčih in drugih ukrepih (TAXE 2) na julijskem zasedanju EP.