Bogovič o kibernetski varnosti

Strasbourg, 6. julij 2016 – Poslanci Evropskega parlamenta so danes dokončno potrdili Direktivo o ukrepih za zagotavljanje visoke skupne ravni varnosti omrežij in informacijskih sistemov v Uniji. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v obrazložitvi svojega glasu podpore predlogu direktive dejal: “Skupna evropska digitalna unija je naša velika priložnost. Izkoristili jo bomo, če bomo znali tudi to področje dobro varovati.”

 

Namen novih pravil na področju digitalne varnosti je okrepiti sodelovanje na področju kibernetske varnosti med državami članicami EU, s čimer naj bi odpravili trenutno razdrobljenost različnih nacionalnih sistemov. Zakonodaja naj bi poenotila skupek nacionalnih pravil in državam nalaga, da oblikujejo strategijo boja proti kibernetskemu kriminalu. Bogovič je o pomenu kibernetske varnosti izpostavil: ?Danes se v tem parlamentu veliko govori o varnosti na najrazličnejših področjih. Ob vojaški, energetski in prehranski varnosti se moramo seveda še kako zavedati, kako pomembna je danes kibernetska varnost.? Bogovič je opozoril na to, kako hiter in tako rekoč neviden je razvoj na področju tehnologij na področju kibernetike. Razprava v Evropskem parlamentu o kibernetski varnosti je po Bogovčevem prepričanju še kako pomembna, ker je pričakovati tudi v bodoče zelo velik razvoj tehnologij na področju kibernetike. Po prepričanju Bogoviča je velikega pomena za skupni evropski digitalni trg potrditev Direktive o ukrepih za zagotavljanje visoke skupne ravni varnosti omrežij in informacijskih sistemov v Uniji v Evropskem parlamentu.

 

?Zagotovo je treba imeti v vidu na eni strani pristojnosti držav in na drugi strani varnost nad novimi tehnologijami. Skupna Evropska digitalna unija je naša velika priložnost. Izkoristili jo bomo, če bomo znali tudi to področje dobro varovati,? zaključuje Bogovič.

 

VIDEO ? Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na temoo kibernetski varnosti (6. 7. 2016)